Spring naar inhoudSpring naar footer

Voor ervaren makers

Het Filmfonds biedt regelingen voor regisseurs, scenaristen of hybride makers die al eerder een of meerdere projecten binnen de categorieën speelfilm, documentaire, korte film of onderzoek & experiment op hun naam hebben staan.

Overzicht regelingen voor ervaren makers

Hier vind je een overzicht van regelingen waar je als ervaren maker met je filmplan terecht kunt:

Let op: de ingangseisen verschillen per regeling. Daarnaast worden regelingen ook regelmatig aangescherpt om aangesloten te blijven bij nieuwe ontwikkelingen in het veld. Het is dus van belang dat je altijd vóórdat je een aanvraag start de recente informatie bij de regeling op de Filmfonds website bestudeert.

Wat is er nieuw?

De regelingen van het Filmfonds worden regelmatig geactualiseerd of aangepast. Op deze pagina vind je alle laatste updates rondom onze regelingen.

Veelgestelde vragen

Dat kan zeker. Het Filmfonds biedt nadrukkelijk ruimte om te mogen experimenteren en ook om te falen. Er zijn immers uiteenlopende factoren van invloed op het artistieke succes en publieksbereik van een film waar je niet rechtstreeks grip op hebt. Met verschillende regelingen biedt het Filmfonds expliciet vrije ruimte voor nieuwe en ervaren makers om hun talent en handschrift (door) te ontwikkelen. Ook biedt het Filmfonds ruimte voor talentontwikkeling en verdieping buiten het directe maakproces om, door bijdragen beschikbaar te stellen voor training ten behoeve van deelname aan bijvoorbeeld Talentlabs, Ateliers, Residenties.

Omdat het realiseren van films een kostbaar traject is en er wereldwijd een groot aantal films wordt gemaakt, ligt de lat daar wel hoog. Films moeten zich kunnen onderscheiden, verleiden, uitdagen en een eigenzinnige kwaliteit hebben van internationaal niveau om een breed publiek, of juist een publiek van fijnproevers, aan te spreken. Van teams wordt een overtuigende motivatie, scherpe focus en realiteitszin gevraagd. Er moet tijd worden genomen voor optimale artistieke en productionele ontwikkeling van projecten, zo ook voor de productie, postproductie en uitbreng van de film die daarop volgt, waarbij alle noodzakelijke expertise wordt betrokken om de kansen op hoge kwaliteit en een optimaal bereik te vergroten.

Voor bijvoorbeeld documentaires en projecten in het kader van Onderzoek & Experiment kan het voorkomen dat er al voor een deel gedraaid is. In dat geval kan alleen een bijdrage aangevraagd worden voor de productiekosten die nog niet gemaakt zijn.

Een productiemaatschappij is bij aanvragen voor filmproducties in de meeste gevallen de aanvrager, maar er zijn ook regelingen waarvoor je geen producent nodig hebt:

  • Ontwikkeling speelfilm en lange animatiefilm: Scenaristen die eerder hoofdverantwoordelijk zijn geweest voor een in de bioscoop uitgebrachte speelfilm of lange animatiefilm kunnen zelfstandig aanvragen in de fase scenario-ontwikkeling.
  • Oase: Regisseurs/scenaristen kunnen een bijdrage aanvragen voor de ontwikkeling van lange documentaires met cinematografische kwaliteit.
  • Onderzoek & experiment, Korte filmproducties, Immerse\Interact: Bij aanvraag van een fondsbijdrage tot een bepaalde bijdragehoogte kan worden afgeweken van de eis dat de aanvrager een productiemaatschappij moet zijn. De aanvrager moet dan wel aantoonbare productionele ervaring en expertise hebben binnen de betreffende categorie.
  • Afwerking Korte Vrije Filmproductie: Aan te vragen voor een vrije filmproductie die is geselecteerd als voorfilm bij een bioscoopfilm of als er sprake is van selectie door een toonaangevend filmfestival, museum/galerie of platform.
  • Filmfonds Wildcard: Ben je net afgestudeerd, dan kun je je afstudeerfilm insturen om in aanmerking te komen voor een van de Filmfonds Wildcards.
  • Training: Het Fonds ondersteunt ook training buiten het directe maakproces om via labs, ateliers et cetera.
  • En volg de nieuwsbrief voor mogelijke speciale regelingen die het Fonds kan uitschrijven voor individuele aanvragers! Denk daarbij bijvoorbeeld aan het ontwikkeltraject in het kader van de Ateliers of Film Fast & Furious: scenaristen en regisseurs kunnen een bijdrage voor research & development aanvragen voor de eerste fase van een verder uit te werken filmidee.

Het Filmfonds moet op de hoogte gehouden worden van belangrijke wijzigingen in het project. Dat staat in de beschikking ook als verplichting beschreven. Het Fonds heeft de subsidie namelijk verleend op grond van de concrete aanvraag en de unieke kenmerken van het filmplan. Wanneer veranderingen niet worden gecommuniceerd, of niet door het Fonds worden goedgekeurd, kan dat gevolgen hebben voor de verleende subsidie, zoals de hoogte van de bijdrage.

Voor een aantal regelingen, dan wel vanaf een in de regeling aangegeven fondsbijdrage, is een productiemaatschappij de aanvrager. Onze tip: Vind een filmproducent die past bij de soort films die je wilt gaan maken. Een goede producent is ook bekend met de werkwijze van het Filmfonds, de regelingen die wij hebben en kan je daarbij ook goed wegwijs maken. Graag geven we je een aantal tips voor het vinden van een producent:

  • Je kunt uiteraard uitzoeken wie jouw favoriete films geproduceerd hebben en dan contact leggen met meerdere producenten om te zien of er een match is.
  • Op de website van het Filmfonds vind je ook een overzicht van toegewezen bijdragen (https://www.filmfonds.nl/toegewezen), ook hier kan je filteren op categorie bijvoorbeeld animatie of documentaire. Als je wilt zien welke producenten eerder een bijdrage hebben ontvangen voor een specifieke categorie. Kies bij ‘Categorie’ bijvoorbeeld op ‘korte fictie’. Vervolgens kun je zien welke aanvragers eerder bijvoorbeeld een bijdrage hebben ontvangen voor een korte film regeling. Zo kun je dat voor iedere categorie of samenwerkingsproject uitzoeken
  • Op de website van de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA) kan je op de leden-pagina ook filteren op bijvoorbeeld ‘animatie’ of ‘documentaire’. (https://www.producentenalliantie.nl/members/).

Ook kun jij kijken naar de website van de Nederlandse Content Producenten waar ook enkele in film gespecialiseerde producenten lid van zijn (https://www.nederlandsecontentproducenten.nl/)

Vervolgens kijk je op de websites van de betreffende producenten of zij werk maken dat aansluit bij wat jij voor film wilt maken, zo ja in welke categorie om zeker te zijn dat ze in die categorie ook kwalificeren als aanvrager bij het Fonds. Als je denkt een goede match te hebben gevonden kan je contact opnemen met de betreffende producent.


Beeld: Totem van Sander Burger