Filmfonds Wildcards (documentaire, fictie en animatie)

Documentaire - Animatie - Korte film - New Screen NL - Realisering

In het kader van talentontwikkeling reikt het Filmfonds ieder jaar Wildcards uit. Met dit bedrag krijgen de winnaars de kans om een nieuwe documentaire, fictiefilm of animatiefilm te realiseren.

Status: Actueel

Wie komt in aanmerking?

Regisseurs (of videokunstenaars) die dit jaar voor 1 november 2020 als bachelor afstuderen aan een film- of kunstacademie in Nederland met een documentaire, fictiefilm of animatiefilm en die hun eindexamenfilm vóór de deadline digitaal insturen naar het Fonds (zie onderaan deze pagina onder het kopje ‘subsidie aanvragen’).

Bijdrage

  • De winnaars van de Filmfonds Wildcard ontvangen ieder € 50.000 om een nieuwe documentaire, fictie- of animatiefilm te maken. Daarnaast is er een bijdrage van maximaal € 2.500 voor coaching beschikbaar, evenals maximaal € 8.500 (17% van het productiebudget) als vergoeding voor de producent. 

Er worden twee Filmfonds Wildcards Documentaire, twee Filmfonds Wildcards Fictie en twee Filmfonds Wildcards Animatie uitgereikt.

Voorwaarden

Betreft de nieuw te maken film (niet de eindexamenfilm):

  • De Wildcardwinnaar kiest zelf het onderwerp en eventuele crew, cast, productiestructuur, animatiestijl en -techniek, locaties en het vertoningsplatform.
  • De documentaire en fictiefilm duren minimaal 10 minuten en de animatiefilm minimaal 3 tot maximaal 6 minuten.
  • De nieuwe film moet zowel ontwikkeld als gerealiseerd worden met de beschikbaar gestelde bijdrage.
  • Additionele financiering is toegestaan tot een maximum van 20% van het budget, mits dit geen inhoudelijke compromissen met zich meebrengt en indien het project hierdoor geen vertraging oploopt.
  • De productie van de film wordt begeleid door een coach die in overleg met het Fonds wordt gekozen. Voor deze coaching is een aanvullende bijdrage beschikbaar.
  • De Wildcardwinnaar werkt samen met een ervaren filmproducent, die in overleg met het Fonds wordt gekozen. Voor deze producent is een aanvullende bijdrage beschikbaar.
  • De nieuwe film wordt in principe binnen 2 jaar opgeleverd. Daarom is er voor ontwikkeling een maximale periode van 1 jaar beschikbaar.

Deadlines

Op de dag van de deadline voor 17:00 uur.

Voor dit jaar zijn de deadlines verstreken.

Procedure

De filmconsulenten voor Nieuw Talent, Animatie en Filmisch Experiment & Documentaire selecteren gezamenlijk uit alle inzendingen de winnaars van de Wildcards.

De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Talentdag van het Nederlands Film Festival.

Veelgestelde vragen

Mijn eindexamenfilm is niet op tijd af, wat nu?

Indien de eindexamenfilm voor de indiendatum nog niet gereed is, maar wel uiterlijk maandag 26 oktober, dan kan de regisseur toch meedingen.

Let op: Het aanvraagformulier moet wel uiterlijk 22 september ingestuurd zijn en de link naar de afstudeerfilm wordt dan uiterlijk 26 oktober voor 17:00 uur per mail door de aanvrager nagestuurd.

Daarnaast worden films die nog niet volledig zijn afgewerkt ook toegestaan. Stuur dan met de link een korte toelichting mee waarin je aangeeft wat de status van de meegestuurde versie van je film is en wat er nog gedaan moet worden, dan houden wij daar rekening mee. De consulenten die de ingestuurde afstudeerfilms zullen bekijken en verantwoordelijk zijn voor de selectie van de Wildcards zijn gewend om werkkopieën te kijken en zijn dus heel goed in staat hier doorheen te kijken.

Ik ben beginnend filmmaker. Waar vind ik meer informatie over de mogelijkheden om aan te vragen bij het Filmfonds?

Kijk eens bij de subsidiewijzer op deze website. Of lees de flyer Talent Telt! met een overzicht van de verschillende mogelijkheden voor talentontwikkeling.

Subsidie aanvragen

Inschrijven kan door de digitale versie van het aanvraagformulier in te dienen, inclusief vimeo-link naar de afstudeerfilm met zo hoog mogelijk HD Kwaliteit. Daarnaast moeten een ondertekend papieren exemplaar van het aanvraagformulier (zonder bijlagen) binnen twee dagen na het indienen van de digitale versie door het Fonds ontvangen zijn. Uitsluitend volledige aanvragen worden in behandeling genomen.

Met een account kunt u een digitale aanvraag indienen in Frame. Heeft u nog geen account, ga dan naar www.filmfonds.nl/digitaal-aanvragen. Let op: dit kan enkele dagen duren! Vraag dit dus tijdig aan.

Aanvraag starten

Contact