Spring naar inhoudSpring naar footer
Spring naar inhoud

Teledoc

Subsidie
Status:
Gesloten tot en met

Een Teledoc is een gelaagde documentaire met een vertoningsduur van 75 - 90 minuten met een eigentijds thema en een onderwerp met een duidelijke Nederlandse connectie.

Teledoc is een samenwerkingsproject van de NPO, CoBO en het Filmfonds en is onderdeel van Selective Funding.

De regeling richt zich op onafhankelijke documentaire regisseurs en producenten. Ervaren regisseurs worden uitgedaagd om een film met een universeel thema en auteursvisie te ontwikkelen, die cinematografisch prikkelend, verhalend en toegankelijk is voor een breed publiek.

Ontwikkeling

Een onafhankelijke documentaire regisseur, of een documentaire producent samen met een regisseur. Wanneer een regisseur zelfstandig een plan indient en dat filmvoorstel wordt geselecteerd, dan wordt in samenspraak met de omroep en het Filmfonds gezocht naar een producent waarmee de film verder kan worden ontwikkeld.

Realisering

Een productiemaatschappij (een rechtspersoon dus geen eenmanszaak of VOF) die minstens twee jaar in het Koninkrijk der Nederlanden, een lidstaat van de EU, EER of in Zwitserland gevestigd is en op continue basis films en andere audiovisuele producties produceert en exploiteert.

De productiemaatschappij wordt vertegenwoordigd door een producent die als majoritair producent hoofdverantwoordelijk is geweest voor het realiseren van minimaal één lange documentaire die uitgebracht is in de Nederlandse bioscopen en /of is uitgezonden op de landelijke televisie. De producent die de productiemaatschappij vertegenwoordigt is niet dezelfde persoon als de regisseur van de documentaire en de regisseur is in principe niet verbonden aan een omroep.

De regisseur moet aantoonbare, relevante werkervaring hebben in de professionele film- en televisiesector en minimaal 3 documentaires (2 documentaires van tenminste 50 minuten plus 1 documentaire van tenminste 70 minuten) te hebben geregisseerd, uitgezonden op de regionale of landelijke televisie en/of uitgebracht in de Nederlandse bioscopen en/of filmtheaters voor betalend publiek. In het geval de regisseur geselecteerd is voor een internationaal A-festival, of een Gouden Kalf of een andere, vergelijkbare regie heeft gewonnen voor documentaire regie, zijn de vereiste lengtes niet meer van toepassing, het aantal van 3 documentaires als ervaring blijft wel vereist.

De bijdrage van de samenwerkende partijen bedraagt:

  • Maximaal € 45.000 voor ontwikkeling inclusief proefopnamen
  • Maximaal € 425.000 voor de realisering van maximaal 4 projecten per jaar

Een aanvraag indienen voor deze regeling kan t/m de dag van de deadline vóór 17:00 uur CET (indienen bij CoBO).

Eerstvolgende deadlines

  • Teledoc

Aanvragen worden ingediend bij het CoBO. Aanvragen die voldoen aan de gestelde voorwaarden, worden door vertegenwoordigers van de publieke omroepen en het Filmfonds inhoudelijk beoordeeld waarna zij tot een selectie komen. Geselecteerde plannen ontvangen een ontwikkelingsbijdrage voor research en het schrijven van een documentaire script. Na uitwerking tot een script vindt opnieuw selectie plaats door de publieke omroepen en het Filmfonds, voor mogelijke realisering.

Er worden maximaal 10 bijdragen voor ontwikkeling en 5 bijdragen voor realisering per jaar toegekend.

Kijk voor meer informatie omtrent oproep, criteria, voorwaarden en procedure: www.teledoc.cobofonds.nl. Klik hier voor het protocol Teledoc.

Veelgestelde vragen

Het Nederlands Filmfonds financiert films en filmactiviteiten en richt zich daarbij op de professionele, onafhankelijke filmsector. Het Filmfonds is een van de rijkscultuurfondsen. We stimuleren filmcultuur in de meest brede zin van het woord: van immersieve proworducties tot lange speelfilm, van experimenteel tot kinder- en familiefilm, van documentaire tot animatie. We richten ons niet alleen op bewezen makers, maar stimuleren ook beginnend talent en nieuwe, nog niet eerder gehoorde stemmen. Dat betekent dat we producties mogelijk maken met uiteenlopende verhalen, voor een jong en oud publiek, in iedere hoek en regio: van Maastricht tot Texel, van Groningen tot Bonaire.

Het Filmfonds financiert filmactiviteiten op het gebied van talentontwikkeling en filmeducatie in heel Nederland. Deze filmactiviteiten vormen een waardevolle voedingsbodem waarop films en filmmakers tot bloei kunnen komen. Hierbij staat de toegankelijkheid van het aanbod aan Nederlandse films centraal. Ook versterken we de regionale infrastructuur om de toegankelijkheid van de filmsector voor filmmakers uit heel Nederland en verhalen uit de regio te vergroten.

Het Filmfonds geeft, naast de kerntaak als subsidieverlener, ook invulling aan een aantal ondersteunende functies. Zo is het Fonds verantwoordelijk voor de Netherlands Film Commission, het servicepunt voor buitenlandse producenten die in Nederland (delen van) hun productie willen voeren.

Dat verschilt per regeling en categorie maar prioriteit wordt gegeven aan oorspronkelijke filmplannen en een kwalitatief hoogwaardig, divers en gedurfd aanbod. Op de subsidiepagina’s staan de voorwaarden per regeling vermeld. Als je een aanvraag voorbereidt is het goed om je te realiseren dat het Filmfonds veel aanvragen ontvangt en maar een deel ervan kan worden gehonoreerd. Het audiovisuele landschap is bovendien sterk aan het veranderen. Dat betekent dat de lat hoog ligt: je moet je met je film niet alleen onderscheiden ten opzichte van andere Nederlandse films in die categorie, maar ook de ambitie hebben om je te kunnen meten met het (inter)nationale aanbod.

Per subsidieregeling staat beschreven wie kan aanvragen en in het geval van een producent welke eisen worden gesteld aan het productiebedrijf. In het geval van de Film Production Incentive en de meeste realiseringsaanvragen moet de aanvragende productiemaatschappij een rechtspersoon zijn (dus geen eenmanszaak of VOF). We willen niet alleen dat de filmproducties en daarmee gemoeide fondsbijdragen goed geborgd zijn maar we willen ook niet dat aanvragers als kleine zelfstandigen te grote risico’s nemen en persoonlijk aansprakelijk zijn mocht er iets mis gaan. Vandaar ook dat alleen bij lagere fondsbedragen een eenmanszaak of VOF wel volstaat. De productiemaatschappij moet ook minstens twee jaar in het Koninkrijk der Nederlanden, een lidstaat van de EU, EER of in Zwitserland gevestigd zijn en in beginsel op continue basis films en andere audiovisuele producties produceren. Er zijn uiteraard ook regelingen waar beginnende producenten op aan kunnen sluiten.

Een filmproductie kan per ontwikkelfase maximaal tweemaal ingediend worden voor een bijdrage. Dat is ongeacht of de aanvraag bij een filmconsulent of een adviescommissie van het Fonds wordt ingediend.

Applications should be written in the Dutch language.

Hulp nodig? We helpen je graag!

Heb je een inhoudelijke vraag over deze regeling? Neem dan contact op met:

Monica Wissing

Projectbegeleider