Spring naar inhoudSpring naar footer

Absaline Hehakaya

Projectmanager Selective Funding

Absaline gaat als projectmanager over de regelingen voor nieuwe makers en nieuwe vormen van cinema. Ze richt zich op het stimuleren van vernieuwing in de film in de volle breedte en de (door)ontwikkeling van nieuw talent, de korte film, en projecten waarbij de grenzen tussen film en andere disciplines worden onderzocht. De regelingen waar zij bij betrokken is zijn Filmfonds Shorts, Teledoc Campus, Cypher Cinema, Onderzoek & Experiment, De Verbeelding, Caleidoscoop, Immerse\Interact, de Interactive Grant en de Wildcards.

Absaline Hehakaya (1987) is programmamaker, filosoof, filmprogrammeur en moderator.

Tot voor kort was Absaline Hoofd Cinema van De Balie in Amsterdam, waar ze film en publieke gesprekken programmeerde op het snijvlak van kunst, journalistiek en het maatschappelijk debat. De Balie groeide onder haar leiding verder uit tot hét filmtheater voor (inter)nationale documentaires voor een breed en divers publiek. Ook creëerde zij vanuit De Balie eigenzinnige randprogrammering voor festivals IDFA en IFFR, waarin o.a. psychiaters in gesprek gingen met songwriters en documentairemakers met dichters. Van beginnende tot gevestigde filmmakers als Alfonso Cuarón, maar ook denkers, doeners en kunstenaars uit verschillende communities wist zij als programmamaker bij meer dan 200 publieksprogramma’s te betrekken. Ze interviewde gasten als politiek satiricus Bassem Youssef en modereerde gesprekken over onderwerpen variërend van ecologie, ‘normaal doen’ en feminisme, tot racisme, euthanasie en vrijheidsstrijd.

Naast haar werk bij De Balie was Absaline adviseur bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst, op het gebied van film, festivals en beeldende kunst. Als filmprogrammeur werkte ze bij het Imagine Fantastic Film Festival/Night of Terror, en bij filmtheater Kriterion. Daarnaast was ze co-curator van het lustrum kunst- en lezingenprogramma ‘The Weight of Colour’ voor het Materiaalfonds, en redactiesecretaris bij Krisis, tijdschrift voor hedendaagse filosofie. Absaline is opgeleid tot filosoof en mediawetenschapper in Amsterdam en Berlijn.