De Verbeelding
De Verbeelding is een tweejaarlijks samenwerkingsproject van het Nederlands Filmfonds en het Mondriaan Fonds. De regeling richt zich op majoritair Nederlandse films van speelfilmlengte die zich op de grens van de cinematografie en de beeldende kunst begeven.
De Verbeelding
Bekijk hier enkele eerder gerealiseerde projecten die tot stand kwamen met een bijdrage van De Verbeelding.
Wat is er nieuw?
De regelingen van het Filmfonds worden regelmatig geactualiseerd of aangepast. Op deze pagina vind je de laatste updates rondom de regeling De VerbeeldingGeüpdate op
De Verbeelding biedt beeldend kunstenaars samen met filmproducenten de mogelijkheid een artistieke majoritair Nederlandse film van speelfilmlengte te ontwikkelen en realiseren. Doel is het stimuleren van films die hun oorsprong vinden in met name de beeldende kracht van het medium, films die de grenzen tussen beeldende kunst en film verkennen en die de artistieke potentie hebben om op internationale filmfestivals geselecteerd te worden.
In 2025 kan een beeldend kunstenaar samen met een filmproducent een aanvraag indienen voor de ontwikkelingsfase van het project. In 2026 kunnen de geselecteerde projecten mogelijk in aanmerking komen voor een realiseringsbijdrage.
Eerdere gerealiseerde projecten die tot stand kwamen met een bijdrage van De Verbeelding zijn bijvoorbeeld East of Noon (Hala Elkoussy, vriza en Seriousfilm), The Last Ride of the Wolves (Alberto De Michele, HALAL), Kala azar (Janis Rafa, SNG Film) en Stones Have Laws (Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan, Tolin Alexander).
De Verbeelding richt zich op filmproducties waarvan de regie in de handen is van een professioneel beeldend kunstenaar (zoals gedefinieerd in de algemene voorwaarden van het Mondriaan Fonds*). De beeldend kunstenaar is de afgelopen 3 jaar aantoonbaar professioneel werkzaam als beeldend kunstenaar en is geïntegreerd in het Nederlandse beeldende kunstcircuit. De kunstenaar heeft daarnaast een aantoonbare goede staat van dienst op het gebied van onafhankelijke, artistieke, kunstzinnige en/of experimentele film.
De beeldend kunstenaar schrijft samen met een filmproducent een aanvraag voor De Verbeelding. Deze productiemaatschappij is de hoofdaanvrager en dient de aanvraag in.
* Het Mondriaan Fonds verstaat onder beeldend kunstenaars iedereen die professioneel werkzaam is op een of meerdere gebieden van teken-, schilder- en grafische kunst, beeldhouwkunst, (sociale) sculptuur en installatiekunst, conceptuele kunst, performancekunst, artistic research, niet-traditionele vormen van beeldende kunst, fotografie, audiovisuele, digitale, geluids- en (nieuwe) mediakunst, beeldende kunsttoepassingen en kunst in de openbare ruimte.
De aanvraag voor De Verbeelding wordt gedaan door een productiemaatschappij (een rechtspersoon dus geen eenmanszaak of VOF) die minstens twee jaar in het Koninkrijk der Nederlanden, een lidstaat van de EU, EER of in Zwitserland gevestigd is en op continue basis films en andere audiovisuele producties produceert en exploiteert.
De productiemaatschappij wordt vertegenwoordigd door een producent die als majoritair producent hoofdverantwoordelijk is geweest voor het realiseren van tenminste één film met een bioscoopuitbreng in Nederland. Daarnaast heeft de producent ervaring met de productie en uitbreng van kunstzinnige, artistieke en/of experimentele films.
Wegens scheiding van taken en verantwoordelijkheden zijn de producent en beeldend kunstenaar niet dezelfde persoon.
Personen die nog een beroeps- of (post)academische opleiding volgen komen niet in aanmerking voor een bijdrage.
Voor De Verbeelding kunnen in de ontwikkelings- en realiseringsronde de volgende bedragen worden aangevraagd:
- De ontwikkelingsbijdrage bedraagt maximaal € 28.750 en maximaal 17,5% overhead en producersfee per project
Minimaal 75% van de gevraagde bijdrage moet besteed worden aan creatief technische kosten. Denk hierbij aan de scenariofee, regiefee, externe scriptcoach/deskundig adviseur, kosten voor research, uitwerking storyboard, (materiaal voor) proefopnames etc.
Maximaal 25% van de gevraagde bijdrage kan besteed worden aan de productioneel zakelijke uitwerking van het project. Denk hierbij aan het opzetten van een planning, uitwerking van de visie op publiek en uitbreng en het opstellen van een begroting met financieringsplan. De maximale overhead en producersfee á 17,5% maakt hier ook onderdeel van uit.
- De realiseringsbijdrage bedraagt maximaal € 500.000 per project
Bijdragen in de kosten voor promotie en marketing, (sales)deliverables en de verplichte ondertiteling en audiodescriptie om films toegankelijk te maken voor mensen met een visuele of auditieve beperking maken deel uit van de totale bijdrage.
Alle richtbedragen zijn terug te vinden in Hoofdstuk 2 van het Financieel en Productioneel Protocol.
Om in aanmerking te komen voor een bijdrage vanuit De Verbeelding gelden de volgende voorwaarden:
- Het project is een majoritair Nederlandse filmproductie die de grenzen tussen beeldende kunst en film verkent en zijn oorsprong in de beeldende kracht van het medium vindt.
- Het project heeft een minimale lengte van 60 minuten.
- De realiseringsbijdrage van de fondsen vormt een substantieel onderdeel van het totaalbudget zodat de film binnen afzienbare tijd volledig gefinancierd is en realisering haalbaar blijkt te zijn
- Aanvullende financiering bij realisering dient binnen 12 maanden na toekenning van de realiseringsbijdrage bevestigd te zijn.
- Het project is geschikt voor vertoning op 1 scherm (single screen) en voor uitbreng in de bioscoop.
Een aanvraag indienen voor deze regeling kan t/m de dag van de deadline vóór 17:00 uur CET.
Eerstvolgende deadlines
- De VerbeeldingOntwikkeling
Bij de selectie letten we op:
- de kwaliteit van het filmplan, waarbij onder andere gelet wordt op de interne consistentie en de visuele stijl. De film heeft de artistieke potentie om voor toonaangevende internationale filmfestivals geselecteerd te worden.;
- het filmische experiment met betrekking tot de grenzen van de cinematografie en de beeldende kunst;
- de motivatie en de visie op de te maken film van zowel de producent als de beeldend kunstenaar;
- de kwaliteit van het oeuvre en de staat van dienst van de beeldend kunstenaar en de producent;
- de financiële en productionele haalbaarheid en soliditeit van het filmplan, waaronder de haalbaarheid van de aanvullende financiering binnen de gestelde termijn;
- de mate waarin de productie impact heeft op de Nederlandse audiovisuele en beeldende kunstsector en de positionering van de film ten opzichte van het bestaande filmaanbod: voor wie maak je de film en waarom? Klik hier voor meer informatie over de beoordeling van het Filmfonds rondom de positionering van je film ten opzichte van het andere filmaanbod en het beoogde publiek;
- de visie op de vertoning/distributie en potentiële distributiepartners;
- de meerwaarde van de samenwerking tussen de kunstenaar(s) en de producent.
Het Filmfonds is penvoerder van dit samenwerkingsproject met het Mondriaan Fonds.
- Een adviescommissie die is samengesteld uit adviseurs namens het Mondriaan Fonds en het Filmfonds selecteert in 2025 maximaal 4 projecten voor een ontwikkelingsbijdrage.
- De makers en producenten van de geselecteerde projecten kunnen in 2026 een realiseringsaanvraag indienen en worden tegen die tijd uitgenodigd om het uitgewerkte scenario of filmplan mondeling aan een commissie toe te lichten.
- Bij de selectie van de realiseringsronde komen er maximaal 2 films in aanmerking voor een realiseringsbijdrage.
- Synopsis
- Werkplan
- Toelichting producent en beeldend kunstenaar/regisseur
- Cv’s en filmografie
- Viewingsmateriaal eerder werk makers
- KvK-uittreksel aanvrager (niet ouder dan 12 maanden)
- Begroting en financieringsplan
- (Optie-)overeenkomst tussen producent en beeldend kunstenaar
- Plan rond positionering en uitbreng (alleen bij realisering)
Reglementen
- Algemeen reglement
- Deelreglement Ontwikkeling
- Deelreglement Realisering
- Toelichting wijzigingen reglementen
Protocollen, procedures, modellen
Let op: heb je een aanvraag voor je project ingediend bij een andere regeling van het Filmfonds en is daar nog geen besluit over genomen? Dan is het niet mogelijk ook een aanvraag voor datzelfde project in te dienen voor deze regeling.
Aanvragen kan door het aanvraagformulier met bijlagen in te dienen via ons aanvraagsysteem Frame. Je aanvraag is geldig wanneer je in het formulier akkoord gaat met onze voorwaarden. Uitsluitend volledige aanvragen worden in behandeling genomen. Gebruik deze checklist voordat je je aanvraag indient, zodat je zeker weet dat deze in behandeling wordt genomen.
Start met de aanvraag
Voor het indienen van de digitale aanvraag log je in op Frame. Heb je nog geen inloggegevens? Vraag dan eerst een nieuw account aan. Vraag hier een nieuw account aan. Houd er rekening mee dat dit 2 werkdagen kan duren. Heb je de aanmeldgegevens ontvangen? Start je aanvraag dan via onderstaande knop en volg deze stappen:
- Selecteer - indien van toepassing - het account waarmee je wil indienen.
- Klik op Samenwerkingsprojecten - De Verbeelding.
Veelgestelde vragen
Fase 1 is de eerste fase binnen de toekenning voor een realiseringsbijdrage voor jouw lange speelfilm, lange animatiefilm, lange documentaire, CineScoop-, CineDoc- of De Verbeelding-project. Het is eigenlijk het voornemen van het Filmfonds om over te gaan op de daadwerkelijke subsidieverlening aan jouw project: er is in deze fase nog geen definitief besluit genomen, maar het bedrag voor je project wordt gereserveerd.
Na het ontvangen van de brief over dit positieve voornemen, vind je in je Frame account het aanvraagformulier voor Fase 2.
Het is nu de bedoeling dat je binnen 12 maanden met extra informatie kunt onderbouwen dat het plan dat je hebt ingediend, echt gerealiseerd en uitgebracht kan gaan worden. Hiervoor lever je aanvullende documenten in om dat aan te tonen. Denk hierbij aan toekenningen of bevestigingen van andere (buitenlandse) fondsen of financiers zoals omroepen, distributeurs of sales agents. Daarnaast lever je een definitieve regieovereenkomst aan, waarin duidelijk wordt dat de verfilming plaats kan vinden. Tot slot lever je een marketing- en distributiestrategie en een overkoepelende toelichting van de producent aan. De exacte en meest actuele informatie over deze aan te leveren documenten vind je op het Fase 2 aanvraagformulier.
Heb je deze aanvullende informatie (aanvraag Fase 2) uiterlijk binnen 12 maanden na de Fase 1 toekenning ingediend bij het Fonds? Dan besluiten we - op voorwaarde dat je begroting en financiering binnen 18 maanden na toekenning Fase 1 sluitend zijn - bij het Fonds of de realiseringsbijdrage, en voor welk subsidiebedrag, daadwerkelijk verleend wordt..
Bij een positieve beoordeling van de aanvullende informatie wordt het voornemen omgezet in een definitief besluit en. ga je over naar Fase 2: jouw project ontvangt nu officieel de realiseringsbijdrage van het Filmfonds. Met deze Fase 2 beschikking kun je daarnaast een aanvraag bij de Film Production Incentive indienen.
Is het niet gelukt om de aanvullende informatie (vervolgaanvraag) in te dienen binnen 12 maanden? Dan komt het voornemen te vervallen.
Lees meer informatie over Fase 1 en Fase 2 toekenning in je beschikking of op de pagina van de regeling.
Hulp nodig? We helpen je graag!
Heb je een inhoudelijke vraag over deze regeling? Neem dan contact op met:
Nienke Doekes
Projectbegeleider

Absaline Hehakaya
Projectmanager Selective Funding
