Spring naar inhoudSpring naar footer
Spring naar inhoud

Cypher Cinema

Subsidie
Status:
Gesloten

Als cinema een venster op de wereld biedt, dan kan onze blik niet weids genoeg zijn. Met Cypher Cinema wil het Filmfonds een onderbelichte groep filmmakers in de spotlight zetten: autodidacten. Dus ben je self taught, self made of heb je geen HBO opleiding tot filmmaker gehad, maar maak je als regisseur, scenarist of als collectief wel films, commercials, of muziekvideo’s, dan is een aanvraag bij Cypher Cinema een goede eerste kennismaking met het Filmfonds.

“I believe you can speak things into existence.”
- Jay-Z

Cypher Cinema is een nieuwe regeling waarbij het allemaal net even anders wordt aangepakt. Het Filmfonds moedigt aanvragers aan om, naast de gebruikelijke geschreven informatie bij een aanvraag, te kiezen om in andere (digitale) vormen in te dienen. Om verder bij te dragen aan een inclusieve en diverse filmsector, roept het Fonds nadrukkelijk makers uit de regio’s en de overzeese gebieden op om bij Cypher Cinema aan te vragen. Naast de open call gaan scouts in de regio’s actief op zoek naar bijzondere makers die een aanvraag kunnen indienen.

De deadline voor aanvragen bij Cypher Cinema is inmiddels geweest. Het is momenteel niet mogelijk voor Cypher Cinema aan te vragen. Alle projecten van Lichting #1 van Cypher Cinema zijn nog volop in ontwikkeling en vind je hier.

Autodidacte scenaristen, regisseurs en collectieven* met een eigenzinnig en origineel filmplan.
Met autodidacten bedoelen we zij die geen opleiding volgen of hebben afgerond aan een audiovisuele HBO opleiding.

Aanvragers dienen woonachtig en/of werkzaam te zijn in de verschillende regio’s in Nederland of de overzeese gebieden in het Koninkrijk der Nederlanden, zoals de CAS en de BES eilanden.

*Met collectieven bedoelen we een artistiek team waarin verschillende makers/crewleden samenwerken. Producenten kunnen wel onderdeel uitmaken van het collectief maar zijn geen aanvrager.

Als aanvrager heb je aantoonbaar eerder werk gemaakt, dat wil zeggen tenminste:

  • 1 audiovisueel vrij werk (dat wil zeggen 1 niet in opdracht gemaakte filmproductie)
  • òf 2 commerciële audiovisuele werken, in opdracht van 2 afzonderlijke opdrachtgevers. Denk aan: commercials, muziekvideo’s, bedrijfsfilms, en ander in opdracht gemaakt filmisch werk.

Het betreffende werk moet meegestuurd worden bij de aanvraag. Bij werk dat in opdracht gemaakt is, zien we ook graag een aanbevelingsbrief van een opdrachtgever of producent over de samenwerking met jou als filmmaker.

Aanvragers van geselecteerde filmprojecten kunnen een bijdrage ontvangen voor Ontwikkeling van maximaal 10.000 euro, of van 15.000 euro wanneer er een collectief aan het project verbonden is.

De bijdrage voor Ontwikkeling moet worden besteed aan de research en eerste ontwikkelingsfase van het filmplan, zodat deze uitgewerkt kan worden tot treatment of scenario voor een oorspronkelijke en onafhankelijke filmproductie van minimaal 5 en maximaal 60 minuten. De uiteindelijke film moet binnen een realiseringsbudget van maximaal €40.000 gemaakt kunnen worden.

Maximaal 20 filmplannen komen in aanmerking voor een ontwikkelingsbijdrage.

De bijdrage voor Ontwikkeling is onderdeel van een speciale steunmaatregel en staat los van andere bijdragen van het Fonds. Mocht een geselecteerd project voor ontwikkeling in de presentatieronde niet geselecteerd worden voor Realisering, dan kun je altijd kijken of het filmplan ingediend kan worden op grond van een van de andere regelingen van het Filmfonds. De Cypher Cinema bijdrage voor ontwikkeling zal dan niet in mindering worden gebracht op het totaal aan te vragen ontwikkelbedrag bij het Filmfonds.

  • Is het een helder en aansprekend filmplan?

  • Is het filmplan origineel, authentiek en urgent?
  • Is het plan qua vorm, stijl en beeldtaal filmisch?
  • Geeft het meegestuurde eerdere werk inzicht en vertrouwen in de maker(s) en het ingediende filmplan?
  • Is er voldoende zicht op het talent en de potentie van de maker(s) en is deze volgende stap realistisch?
  • Draagt het filmplan en de daarbij betrokken makers bij aan de diversiteit van de filmsector en van het filmaanbod in Nederland?

Commissieleden die over de plannen beslissen komen uit verschillende hoeken van het filmveld en het Fonds zelf. Uit de ingediende aanvragen worden maximaal 20 filmplannen geselecteerd.

De deadline voor aanvragen bij Cypher Cinema is inmiddels geweest. Het is momenteel niet mogelijk voor Cypher Cinema aan te vragen.

Heb je vragen over de ontwikkeling, realisering, distributie van je project, vragen over de Production Incentive of algemene vragen? Check dan onze FAQ's, bekijk hier onze webinars of bekijk hier de specifieke FAQ's voor Cypher Cinema.

Hulp nodig? We helpen je graag!

Heb je een inhoudelijke vraag over deze regeling? Neem dan contact op met: