Spring naar inhoudSpring naar footer

Incentive High-End Series: Bestseller Boy

In 2020 ontving Bestseller Boy, de serie naar het boek van Mano Bouzamour, een bijdrage vanuit de Netherlands Film Production Incentive High-End Series, de stimuleringsmaatregel voor Nederlandse drama-, documentaire- en animatieseries. Regisseur Norbert ter Hall en scenarist Robert Alberdingk Thijm vertellen hoe de serie tot stand kwam, wat de grootste productionele uitdagingen waren en wat de samenwerking met het Filmfonds voor de serie betekend heeft.

Robert: “CBS Studios was op zoek naar een Nederlandse partner om een Nederlandse televisieserie te ontwikkelen. In hun visie is er internationaal een markt voor lokaal gemaakte, high-end geproduceerde dramaseries en animatieseries als het Zweeds/Deense The Bridge en recenter het Koreaanse The Squid Game, laten zien dat een niet-Engelse taal geen belemmering is voor een internationale doorbraak. Door de bemiddeling van producent en ‘seriemakelaar’ Alon Aranya van het Amerikaanse Paper Plane Productions kwam ik in contact met Meghan Lyvers, Head of international Co-productions and Development bij CBS Studios, en werd gevraagd om met een voorstel voor een serie te komen.”

Een tienerjongen en -meisje staan zoenend in het water.
Shahine El-Hamus als Momo Zebbi en Zoë Love Smith als Evelien in Besteller Boy

In overleg met Alon besloot Robert een bewerking van Mano Bouzamour’s roman Bestsellerboy te pitchen. Bestsellerboy vertelt het verhaal van de jonge, Amsterdamse schrijver Momo Zebbi. Momo heeft maar één grote droom: bestsellerauteur worden. Zijn droom komt uit, maar haalt zijn leven totaal overhoop: zijn ouders zetten hem uit huis, hij verliest zijn grote liefde en zijn vrienden willen niets meer met hem te maken hebben. Zonder huis, familie en relatie begint voor Momo een zoektocht naar erkenning, liefde en naar zichzelf.

CBS Studios zag de internationale potentie van Bestsellerboy en vroeg Robert direct om het plan verder te ontwikkelen. Willy Waltz International, het productiebedrijf van Robert en Norbert ter Hall dat eerder coproducties als A’DAM – E.V.A, Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed, Mi Vida en De Belofte van Pisa op zijn naam had staan, werd bovendien gevraagd om de serie in productie te nemen en van Bestseller Boy zijn debuut als zelfstandig producent te maken. Namens de NPO wilde ook Hoofd Drama bij AVROTROS Mylene Verdurmen graag samenwerken en Mano Bouzamour werd tenslotte door Robert gevraagd om mee te schrijven aan de bewerking van zijn debuutroman tot een serie.

Dankzij de bijdragen van het NPO-Fonds en de Production Incentive High-End Series kwam de financiering van Bestseller Boy, de serie, rond. Door de voorwaarden die verbonden zijn aan de bijdrage van de stimuleringsmaatregel werd de nieuwe positie van Willy Waltz International als hoofdproducent bovendien zowel creatief als zakelijk extra verstevigd.

Achter de schermen beeld: twee acteurs staan op een dak, omgeven door filmcrew.
Op de set van Bestseller Boy

"Uiteindelijk hebben we in totaal 77 dagen gedraaid met maar liefst 107 acteurs en 1958 figuranten op meer dan 90 locaties in Nederland en Marokko."

Norbert ter Hall over de productie van Bestseller Boy

Norbert: “Om aan de internationale ambities van de serie te voldoen werkten we met een budget van ruim € 5,5 miljoen euro en een crew van gemiddeld 40 mensen. Vervolgens legde de coronapandemie de productie tot tweemaal toe stil. Doordat Marokko de grenzen gesloten hield, werden de opnames daar wel een halfjaar uitgesteld. De Garantieregeling Pandemie van het Filmfonds zorgde ervoor dat deze onvoorziene kosten gelukkig werden gedekt; een onmisbare bijdrage om in tijden van COVID-19 zo’n dure en gecompliceerde productie tot een goed einde te brengen. Uiteindelijk hebben we in totaal 77 dagen gedraaid met maar liefst 107 acteurs en 1958 figuranten op meer dan 90 locaties in Nederland en Marokko. Wij zijn alle betrokkenen van de verschillende fondsen enorm dankbaar.”

Na de postproductie van 7 maanden, werd de eerste aflevering van Bestseller Boy op 27 november uitgezonden op AVROTROS. Je kunt de serie hier terugkijken.

Norbert regisseerde 6 afleveringen en aanstormend talent Sharif Abdel Mawla tekende voor 2 afleveringen. Hij maakt met Bestseller Boy zijn de debuut als serieregisseur.

De cast bestaat naast Shahine El-Hamus, die de hoofdrol van Momo Zebbi voor zijn rekening neemt, uit Frieda Barnhard, Zoë Love Smith, Sabri Saddik, Wimie Wilhelm, Theo Maassen, Zouzou Ben Chikha, Nadia Abdelouafi,Gijs Blom, Susan Radder, Jim Deddes, Wim Helsen, Farrieda Smit, Fockeline Ouwerkerk, Anniek Pheifer, Anna Nooshin en vele anderen.

De pilot voor de Netherlands Film Production Incentive voor High-End Series startte in 2017. Op 9 november werd bekend dat de regeling wordt verlengd. Vanaf 2023 is er een budget van 7,5 miljoen Euro per jaar beschikbaar voor high-end series.