Spring naar inhoudSpring naar footer

Michiel van Opstal

Michiel richt zich op aanvragen voor documentaire, in alle lengtes en fases. De regelingen die daarbij horen zijn: Scenario-ontwikkeling Lange Documentaire, Projectontwikkeling Documentaire, Realisering Lange Documentaire en OASE. Daarnaast heeft Michiel alle regelingen in zijn portefeuille die onder talentontwikkeling vallen: Wildcard en Teledoc Campus.

Van 1995 tot 2001 studeerde Michiel (1976) Cultuur- en Wetenschapsstudies aan de Universiteit Maastricht. Hij specialiseerde zich in filmtheorie en cultuurfilosofie. Hij studeerde af met een kritische analyse van het identiteitsbegrip van de Duitse filosoof Martin Heidegger en met een narratieve analyse van de film Lost Highway van David Lynch.

Van 2003 tot 2008 doceerde Michiel aan de Universiteit Leiden binnen de Faculteit der Kunsten. Hij ontwierp lesmodules op het snijvlak van film, kunst, politiek en cultuur. Van 2008 tot en met 2023 was Michiel docent theorie en onderzoek aan St. Joost School of Art & Design binnen de afdelingen Film, Fotografie en Animatie. Hij gaf uiteenlopende vakken zoals narratologie, mediafilosofie en film- en fototheorie. Daarnaast begeleidde hij studenten en afstudeerders bij het maken van hun films en fotoprojecten.

Als filosoof is Michiel geïnteresseerd in de volgende onderwerpen: authenticiteit in het digitale tijdperk, nieuwe documentaire strategieën van engagement en innovatieve vormen van storytelling.