Projectontwikkeling Lange Documentaire
Na de ontwikkeling van het documentairescript kun je bij het Filmfonds een aanvraag indienen voor de projectontwikkeling van een majoritaire Nederlandse documentaire. Met de regeling draagt het Fonds bij aan een gevarieerd en onderscheidend filmaanbod voor een divers publiek, met ruimte voor uiteenlopende vertelperspectieven en genres, gemaakt door een evenwichtige mix van ervaren en beginnende makers.
Na de ontwikkeling van het documentairescript kun je bij het Filmfonds een aanvraag indienen voor de projectontwikkeling van een kwalitatief hoogstaande majoritaire Nederlandse documentaire.
Het doel van de projectontwikkelingsfase is om je filmplan creatief-technisch en productioneel-zakelijk door te ontwikkelen. Hiermee werk je toe naar de eindversie van het documentaire script en een aanvraag voor de realiseringsfase.
Creatief-technisch
Het documentaire script is klaar voor de creatief-technische uitwerking om daarmee, samen met de Heads of Department, het filmplan op het allerhoogste niveau te krijgen. Denk hierbij aan het onderzoeken en bepalen van de audiovisuele vorm en stijl en een verdere uitwerking van de positionering van de film ten opzichte van het filmaanbod en het beoogde publiek.
Productioneel-zakelijk
Daarnaast onderzoek je in deze fase grondig de productioneel-zakelijke haalbaarheid van het filmplan en werk je deze uit. Denk hierbij aan het onderzoeken en opzetten van (internationale) co-financiering en het opstellen van een productiebegroting en productieplanning met een (uitvoerend) producent.
We raden tot slot aan om voldoende tijd te nemen met het team voor deze fase in het ontwikkelingstraject, om uiteindelijk tot een zo overtuigend mogelijke, complete en realistische aanvraag voor de realiseringsfase te komen.*
* Een selectie voor projectontwikkeling garandeert echter geen bijdrage in een vervolgtraject.
De regeling richt zich op het creatieve team, dat bestaat uit een producent en een regisseur.
Een aanvraag kan worden ingediend door een onafhankelijke productiemaatschappij(een rechtspersoon dus geen eenmanszaak of VOF) die minstens twee jaar in het Koninkrijk der Nederlanden, een lidstaat van de EU, EER of in Zwitserland gevestigd is en op continue basis films en andere audiovisuele producties produceert en exploiteert.
De productiemaatschappij wordt vertegenwoordigd door een producent die als majoritair producent hoofdverantwoordelijk is geweest voor het realiseren van minimaal één lange documentaire (>70min) met bioscoopuitbreng in Nederland.
De producent die de productiemaatschappij vertegenwoordigt is niet dezelfde persoon als de regisseur en/of scenarist van de film.
Voor projectontwikkeling kunnen de volgende bijdragen worden aangevraagd:
- Projectontwikkeling :
max. € 21.000 voor de creatief-technische en productioneel-zakelijke uitwerking. Hieronder kunnen de volgende werkzaamheden vallen:- het betrekken van creatieve of technische experts, c.q. Heads of Department
- het betrekken van een scriptcoach / deskundig adviseur*
- het onderzoeken van eventuele hybride elementen, zoals geanimeerde of fictie-sequenties
- het doen van aanvullende research of het maken van een (nieuwe) teaser en/of nieuwe proefopnamen
- een productioneel haalbaarheidsonderzoek, het opzetten van (internationale) cofinanciering met financieringspartners, het opstellen van een productiebegroting en productieplanning met een uitvoerend producent
- Betrekken van externe expertise voor het ontwikkelen van de visie op de uitbreng, en de uitwerking van de positionering t.o.v. het filmaanbod en het publiek van de film:
max. € 2.500 afhankelijk van onderbouwing in werkplan
- Max. 17,5% aan producers fee & overhead over de door het Fonds subsidiabel geachte kosten en max. 5% onvoorzien.
Alle richtbedragen en voorwaarden zijn terug te vinden in hoofdstuk 2 van het Financieel & Productioneel Protocol.
* een scriptcoach / deskundig adviseur is niet dezelfde persoon als (één van) de betrokken producent(en), tenzij de producent bij meer dan twee lange documentaires die uit zijn gebracht in de bioscoop een credit heeft als hoofdscenarist of regisseur.
Een aanvraag voor Projectontwikkeling moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
- De fase scenario-ontwikkeling lange documentaire met een bijdrage van het Fonds is doorlopen en afgerond. Het documentaire script bevindt zich zodanig in een eindfase dat enkel nog verdieping en aanscherping nodig is.
- Er dient een regisseur aan het project verbonden te zijn en er is een regievisie toegevoegd aan het filmplan, waarin overtuigend de contouren van de beoogde audiovisuele vorm en stijl worden geschetst.
- De aanvraag bevat een uitgewerkte visie op positionering. Klik hier voor meer informatie.
Aanvragen kunnen het hele jaar door ingediend worden. Het team bepaalt zelf wanneer het project klaar is voor deze fase.
Aanvragen voor projectontwikkeling worden beoordeeld volgens het algemene beoordelingskader van artikel 5 van het Algemeen Reglement. Hierbij worden de volgende punten meegewogen:
- Is de visie rondom de doelgroep en positionering van de film voldoende uitgewerkt? Met positionering bedoelen we: het bepalen van de positie van de film in de markt, ten opzichte van het andere filmaanbod en beoogde publiek. Lees hier meer.
- Hoe is het eerdere werk van het creatieve team (afzonderlijk van elkaar of niet) ontvangen en hoe verhouden die resultaten zich met de ambitie van het huidige filmplan?
- Gaat het om een originele en onderscheidende film met lef en eigenzinnigheid, die de verbeelding prikkelt en relevante verhalen vertelt voor het Nederlandse publiek?
- Is het ingediende filmplan van inhoudelijke en cinematografische kwaliteit en draagt het bij aan een divers, gedurfd en relevant aanbod?
Elk jaar worden er ca. 15 documentaireprojecten geselecteerd voor een bijdrage voor de projectontwikkelingsfase.
Inhoudelijk
Filmconsulenten dragen zorg voor de inhoudelijke advisering van aanvragen.
Productioneel zakelijk
Een projectbegeleider van het Subsidiebureau toetst de productionele en zakelijke aspecten van aanvragen.
Marketing en distributie
De filmconsulent en de projectbegeleider dragen samen zorg voor de beoordeling van de visie op positionering van de film en maken zo nodig gebruik van externe expertise. Klik hier voor meer informatie.
Op grond van artikel 3 van het Algemeen Reglement beslist de directeur/bestuurder over de aanvraag.
Bij verlening van een bijdrage voor projectontwikkeling maakt een tussentijds voortgangsgesprek met een consulent verplicht onderdeel uit van het subsidieverleningsproces.
Je wordt daarnaast ten zeerste aangeraden om na een toekenning voldoende tijd te nemen met het team voor deze fase van projectontwikkeling en pas ná een voorgesprek met een productiebeheerder voor de volgende fase van realisering in te dienen.
Algemeen:
- Volledig ingevuld & ondertekend aanvraagformulier (d.m.v. het vinkje onderaan het formulier)
Inhoudelijk:
Documentaire script
- Synopsis
- Werkplan projectontwikkeling lange documentaire inclusief uitgewerkte visie op positionering
- Toelichting producent Toelichting regisseur (indien niet al onderdeel van het documentaire script
- Viewingsmateriaal eigen werk
- CV's & filmografie
Zakelijk:
- Financieringsplan
- Toelichting op begroting en financieringsplan
- Optie-overeenkomst of dealmemo met regisseur
- Uittreksel Kamer van Koophandel
Klik hieronder op Reglementen en Protocollen, waar je de standaard begrotingsmodellen en werkplannen kunt downloaden.
Let op: heb je een aanvraag voor je project ingediend bij een andere regeling van het Filmfonds en is daar nog geen besluit over genomen? Dan is het niet mogelijk ook een aanvraag voor datzelfde project in te dienen voor deze regeling.
Aanvragen kan door de digitale versie van het aanvraagformulier met bijlagen in te dienen via Frame. Je aanvraag is geldig wanneer je in het formulier akkoord gaat met onze voorwaarden. Het is niet langer nodig het formulier te downloaden en ondertekend naar ons op te sturen.
Uitsluitend volledige aanvragen worden in behandeling genomen. Gebruik deze checklist voordat je je aanvraag indient, zodat je zeker weet dat deze in behandeling wordt genomen.
Start met de aanvraag
Voor het indienen van de digitale aanvraag log je in op Frame. Als je nog geen inloggegevens hebt vraag je eerst een nieuw account aan. Vraag hier een nieuw account aan. Houd er rekening mee dat dit twee werkdagen kan duren. Heb je de aanmeldgegevens ontvangen? Start je aanvraag dan via onderstaande knop en volg deze stappen:
- Selecteer - indien van toepassing - het account waarmee je wil indienen.
- Klik op Documentaire - Ontwikkeling lange documentaire.
Veelgestelde vragen
Nee, om een aanvraag in te kunnen dienen voor project ontwikkeling, moet je de fase scenario-ontwikkeling bij het Filmfonds hebben doorlopen en afgerond.
Wanneer je filmplan twee keer is afgewezen voor projectontwikkeling, dan kan je niet meer voor projectontwikkeling indienen. Wel kan je dit filmplan nog indienen voor de fase Realisering. Dit betekent dat je de projectontwikkeling van je film via andere partijen moet financieren. Denk bijvoorbeeld aan streamingsdiensten, de omroepen of het NPO-Fonds. Om een realiseringsaanvraag in te kunnen dienen dien je als aanvrager aan de gestelde eisen van die fase te voldoen.
Nee, dat is niet mogelijk. Als het filmproject is afgewezen voor de projectontwikkelingsfase van Caleidoscoop, dan kun je niet meer terug naar de reguliere fases voor scenario-ontwikkeling of projectontwikkeling.
Hulp nodig? We helpen je graag!
Heb je een inhoudelijke vraag over deze regeling? Neem dan contact op met:
Monica Wissing
Projectbegeleider