Spring naar inhoudSpring naar footer
Spring naar inhoud

Studio Caribe

Subsidie
Status:
Gesloten

Studio Caribe richt zich op de ontwikkeling en realisering van korte (jeugd) films van makers uit het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk.

Studio Caribe richt zich op de ontwikkeling en realisering van korte (jeugd) films van makers uit het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk. Het gaat hierbij om filmplannen in de categorie fictie, documentaire, experimentele film (min. 5 en max. 30 minuten) of animatie (min. 1 minuut).

Met deze Atelier-regeling* biedt het Filmfonds makers van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius of St. Maarten de ruimte om hun talenten verder te ontplooien en daarmee bij te dragen aan de verrijking van het filmaanbod van originele verhalen van én op de eilanden.

Voor Studio Caribe worden 12 projecten voor de ontwikkelingsfase geselecteerd. Naast de ontwikkelingsbijdrage krijgen de geselecteerde makers coaching en training en volgen zij workshops om hun filmplan in de categorieën fictie, documentaire of experimentele film te ontwikkelen.

Van de 12 ontwikkelde projecten worden vervolgens 6 projecten geselecteerd voor de realisering tot een korte film.

Wil je graag een aanvraag doen voor Studio Caribe? Tijdens het Curaçao International Film Festival, dat plaatsvindt tussen 10 en 14 april 2024, organiseren we bijeenkomsten over het doen van een aanvraag bij het Filmfonds en het schrijven van een filmplan. Heb je vragen? Tijdens de Studio Caribe spreekuren op Curaçao, Aruba en online vertellen we nog meer over de regeling. Meer informatie hierover volgt binnenkort.

*Binnen een Atelier-regeling krijgen geselecteerde makers naast een bijdrage de ruimte om binnen een speciaal opgezet traject in samenwerking met coaches of andere experts een korte film te ontwikkelen.

De regeling richt zich op scenaristen, regisseurs en producenten van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten die een origineel filmidee hebben voor de ontwikkeling van een korte (jeugd)film.

Scenaristen en/of (schrijvend) regisseurs die tijdens de aanvraag al een jaar of langer woonachtig en werkzaam zijn op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius of St. Maarten en een origineel filmidee hebben, kunnen een aanvraag voor ontwikkeling indienen voor Studio Caribe. Dit kan met of zonder producent. Tijdens het ontwikkeltraject zullen de makers zonder producent ondersteund worden in het vinden van een producent.

Ook een producent kan een aanvraag indienen voor ontwikkeling.

Je kunt per persoon maximaal twee plannen indienen.

De eventuele realiseringsaanvraag moet wél worden ingediend door een producent.

Als scenarist, (schrijvend) regisseur of producent heb je tot slot enige aantoonbare ervaring in de audiovisuele sector, de creatieve industrie, het theater, in de letteren en/of de beeldende kunst. Kijk onder Voorwaarden voor meer informatie.

Voor Studio Caribe kunnen de volgende bijdragen worden aangevraagd:

Ontwikkeling

 • Maximaal € 10.000, - per project (€ 8.500 voor de maker(s), € 1.500 producent)
  Deze bijdrage besteed je aan de ontwikkeling van het filmplan. Je werkt het filmplan uit tot treatment of scenario voor een oorspronkelijke en onafhankelijke filmproductie van minimaal 5 en maximaal 30 minuten (fictie, documentaire, experimentele film) of minimaal 1 minuut (animatie).

Bij selectie voor ontwikkeling neem je deel aan het Studio Caribe workshoptraject. Hier ontvang je coaching, training en neem je deel aan workshops. Het traject biedt je de nodige handvatten om je nieuwe korte film op te starten en – indien je die nog niet hebt - een geschikte producent voor je project te vinden.

Heb je wel een producent, maar heeft deze nog niet zo veel ervaring? Bij selectie van jouw filmidee biedt een ervaren producent productionele coaching tijdens het Studio Caribe traject.

Realisering

Als je project na ontwikkeling ook geselecteerd wordt voor realisering:

 • Maximaal € 65.000, -, inclusief maximaal 15% producers fee en overhead
  Bij selectie voor realisering kan 5% van de realiseringsbijdrage gebruikt worden voor doorontwikkeling van je project. De rest van de bijdrage besteed je aan de productie van je korte film.

Als aanvrager voor Studio Caribe voldoe je aan de volgende voorwaarden:

 • Je bent ten tijde van de aanvraag langer dan een jaar woonachtig en werkzaam op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius of St. Maarten.
 • Als scenarist of (schrijvend) regisseur of producent heb je aantoonbaar eerder werk gemaakt. Dat wil zeggen dat je ten minste:
 • 1 audiovisueel vrij werk (dat wil zeggen 1 niet in opdracht gemaakte filmproductie);
 • óf 2 commerciële audiovisuele werken, in opdracht van 2 afzonderlijke opdrachtgevers. Denk aan: commercials, muziekvideo’s, bedrijfsfilms, en ander in opdracht gemaakt filmisch werk;
 • óf tenminste een opgevoerd theaterstuk/spoken word /hoorspel;
 • óf tenminste een gepubliceerd fictieverhaal en/of boek/ poëzie/podcast;
 • óf tenminste een gerealiseerd audiovisueel kunstwerk;

Een aanvraag voor Studio Caribe moet in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Het ingediende filmidee moet op de eilanden gerealiseerd kunnen worden met zoveel mogelijk lokaal talent.
 • De film die je wil maken (fictie, documentaire, experimenteel) heeft een vertoningsduur van minimaal 5 minuten en maximaal 30 minuten.
 • Een animatiefilm duurt minimaal 1 minuut.
 • De nieuwe korte film moet zowel ontwikkeld als gerealiseerd kunnen worden binnen de beschikbaar gestelde fondsbijdrage en tijd.
 • Bijfinanciering is toegestaan tot maximaal 10% van het productiebudget;
 • De film wordt na selectie voor realisering binnen een jaar geproduceerd en opgeleverd.
 • De aanvraag wordt in het Nederlands, Engels, Papiamentu of Papiamento ingediend.

Bij de beoordeling kijken we met name of je een helder en aansprekend filmplan hebt, met een origineel, urgent en authentiek verhaal dat geworteld is op één van de eilanden. Kijk voor meer informatie naar de FAQ’s onder deze pagina.

Dinsdag 21 mei 2024 12:00 uur GMT-4 (op de eilanden) of 17:00 uur CET (Nederlandse tijd).

Eerstvolgende deadlines

Er komen maximaal 12 filmplannen in aanmerking voor een ontwikkelingsbijdrage. Daarvan komen maximaal 6 filmplannen in aanmerking voor een realiseringsbijdrage.

De aanvraag wordt beoordeeld door een samengestelde commissie met een vertegenwoordiging uit het Caribisch deel van het Koninkrijk. Aanvragen worden integraal afgewogen om tot een eindselectie te komen waarbij gestreefd worden naar een spreiding over de eilanden en een diverse samenstelling van makers. *

De directeur/bestuurder van het Filmfonds beslist over de aanvraag.**

Heb je wel een ontwikkelingsbijdrage gekregen voor Studio Caribe, maar is je project niet voor een realiseringsbijdrage geselecteerd? Dan kun je altijd kijken of je het filmplan kunt indienen voor een van de andere regelingen van het Filmfonds.

*De punten die in de beoordeling worden meegenomen kun je terugvinden in artikel 5 van het Algemeen Reglement.

**De directeur/bestuurder neemt de eindbeslissing. Die punten kun je terugvinden in artikel 3 van het Algemeen Reglement.

Bij je aanvraag voeg je de volgende bijlagen toe:

 • Een filmplan (max. één pagina van A4-formaat), inclusief titel, logline en synopsis. Kijk hieronder bij de FAQs voor meer informatie over een filmplan.
 • Een korte omschrijving (max. één pagina van A4-formaat): wat heb je eerder gemaakt en wat wil je (in de toekomst) maken?
 • Wil je in een video meer vertellen over wie je bent als maker en je filmplan? Dan mag je een video* van max. 3 minuten insturen. Dit is niet verplicht.
 • Cv van de aanvrager (max. 1 pagina van A4-formaat).
 • Stuur een voorbeeld mee van je eerder(e) werk(en). Zie de Voorwaarden voor voorbeelden. We accepteren hierbij geen trailers, compilaties of showreels.
 • Zijn er opdrachtgever(s) of producent(en) met wie je eerder hebt samengewerkt die daarover iets willen zeggen (max. 1 pagina van A4-formaat per persoon).

*Let op: de video moet tenminste 6 maanden beschikbaar blijven via de opgegeven link.

Vanaf 15 april 2024 kun je een aanvraag indienen voor Studio Caribe.

Aanvragen kan door de digitale versie van het aanvraagformulier met bijlagen in te dienen via Frame. Je aanvraag is geldig wanneer je in het formulier akkoord gaat met onze voorwaarden. Het is niet langer nodig het formulier te downloaden en ondertekend naar ons op te sturen. Uitsluitend volledige aanvragen worden in behandeling genomen. Gebruik deze checklist voordat je je aanvraag indient, zodat je zeker weet dat deze in behandeling wordt genomen.

Start met de aanvraag

Voor het indienen van de digitale aanvraag log je in op Frame. Als je nog geen inloggegevens hebt vraag je eerst een nieuw account aan. Vraag hier een nieuw account aan. Houd er rekening mee dat dit twee werkdagen kan duren. Heb je de aanmeldgegevens ontvangen? Start je aanvraag dan via onderstaande knop en volg deze stappen:

 1. Selecteer het account waarmee je wil indienen.
 1. Klik op Filmactiviteiten - Studio Caribe.

Veelgestelde vragen

Een filmplan begint in de ontwikkelingsfase heel klein, bijvoorbeeld met alleen een idee voor je film, een logline, wat foto’s voor een cinematografische sfeerimpressie (denk: 400 woorden of 3 minuten video), en groeit door de ontwikkeling uit tot een groot plan waarin je regievisie staat, het treatment of scenario, je moodboard en een animatic in staan. Je filmplan groeit verder uit zodat je uiteindelijk naar de realiseringsfase kunt en iedereen van de crew op de set tot de editor in de post-productie weet wat voor film jullie aan het maken zijn en welk plan daaraan ten grondslag ligt. Het is het plan waardoor jouw filmidee realiteit kan worden.

Een fictiefilm, animatiefilm, filmisch experiment of documentaire tot 30 minuten. Reclames, muziekvideo’s, TikTok’s of InstaStories duren misschien ook kort, maar worden niet gezien als ‘korte films’. Allereerst zien we ze niet als op zich zelf staande films, omdat ze vaak in opdracht gemaakt worden en een specifiek doel dienen (reclames, muziekvideo’s). Je mag het wel insturen als het relevant is om te laten zien wat je kunt en in het verleden gemaakt hebt. Ook belangrijk: het Filmfonds ondersteunt geen reclames, muziekvideo’s, TikTok’s of InstaStories, maar alleen (korte) films die potentieel in de bioscoop, op televisie/streamingdiensten, festivals etc. vertoond kunnen worden.

Met “helder en aansprekend” bedoelen we dat je moet zorgen dat je filmplan goed te lezen is voor iemand die jou niet kent, zodat die lezer of kijker niet moet raden of zoeken naar waar jouw film over gaat. Stel je voor dat je schrijft voor een vriendelijke onbekende, die jij kennis laat maken met de wereld die je in je film voor ogen hebt – de commissie of de consulent is Alice en jij neemt haar door je filmplan mee naar Wonderland. Zorg dus ook voor een leesbaar lettertype en bijvoorbeeld duidelijke foto’s.

Met “origineel, authentiek en urgent” bedoelen we dat het filmplan jouw idee moet zijn (origineel), dat het verhaal geloofwaardig is en dat het geloofwaardig is dat juist jij het vertelt en dat jouw stem er in spreekt (authentiek), en dat er een reden is dat dit verhaal nú verteld moet worden (urgent). Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je filmplan origineel, authentiek en urgent is, redenen die gaan over jou, maar ook redenen die gaan om de wereld om je heen –het zijn de beoordelingscriteria die het Filmfonds gebruikt, maar ze zijn niet bedoeld als olie op het vuur van jouw ‘inner critic’.

In het aanvraagformulier wordt gevraagd verschillende documenten te groeperen en in één pdf-bijlage aan de aanvraag toe te voegen. Klik hier voor instructies voor het werken met pdf-bestanden.

Hulp nodig? We helpen je graag!

Heb je een inhoudelijke vraag over deze regeling? Neem dan contact op met:

Esther Aboagye Afriyie

Projectbegeleider