
Studio Caribe: realiseringsbijdrage voor zes projecten
"Ik hoop dat de makers hiermee kunnen bouwen aan een portfolio dat uiteindelijk de weg opent naar groter werk."
Geselecteerde producent Michel Drenthe
Studio Caribe biedt filmmakers van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten de ruimte om hun talenten verder te ontwikkelen en daarmee bij te dragen aan de verrijking van films met originele verhalen van én op de eilanden. Na de lancering heeft het Fonds in totaal bijna 60 ontwikkelingsaanvragen van bijna alle eilanden ontvangen en onder de aanvragers zaten relatief veel vrouwelijke makers. Naast het ontvangen van de bijdrage kregen de makers coaching en training en volgden ze workshops om hun filmplan verder te ontwikkelen.
Uit de 12 teams voor ontwikkeling zijn nu 6 teams geselecteerd voor de realisering van hun korte film. Deze week volgen zij workshops op Curaçao van Roos Smitt en Paul Zomerhuis over de praktische aanpak van plannen en budgetteren, met individuele aandacht voor ieder team.
"We kijken uit naar de korte films die bijzondere, lokaal gewortelde verhalen tot leven zullen brengen."
Monique Ruinen
Geselecteerde producent Michel Drenthe:
‘Studio Caribe biedt makers op de eilanden de ruimte om hun eigen, onafhankelijke films te maken – films met een uitgesproken, persoonlijke stijl. Daarnaast hoop ik dat deze regeling een waardevol duwtje in de rug is voor schrijvers en regisseurs om ook buiten het traject samen te werken met producenten en plannen in te dienen bij het Nederlands Filmfonds. Zo kunnen ze bouwen aan een portfolio dat uiteindelijk de weg opent naar groter werk. Zo ook voor Stephanie: ik hoop van harte dat haar film ALA het begin is van een reeks prachtige animatiefilms van Curaçaose bodem.’
Monique Ruinen (Filmfonds):
‘We zijn ontzettend blij met het brede palet van geselecteerde films: van een animatie tot indringende drama’s en een experimentele film. Met de selectie hopen we niet alleen de talentontwikkeling van de teams verder te versterken en de filmindustrie op de eilanden te stimuleren, maar kijken we ook uit naar de korte films die bijzondere, lokaal gewortelde verhalen tot leven zullen brengen.’

De 6 geselecteerde projecten zijn:
ALA – Korte Animatie
Curaçao
Regisseur/scenarist: Stephanie van Heijningen
Producent: Michel Drenthe
Logline: Guided by a mysterious voice, a gifted enslaved boy discovers a forgotten tale that inspires freedom in ways he never imagined possible.
Adrift/Wak Leu – Korte Experimentele Film
Aruba
Regisseur: Velvet Ramos
Scenarist: Dimanche Jolie
Producent: Rebecca Roos
Logline: A dreamscape unraveling through abstraction—where land, sound, and memory merge in a poetic echo. A coming-of-age of wakefulness within the dream.
Close to Home – Korte Fictie
Aruba
Regisseur/scenarist: Juan Francisco Pardo
Producent: Rebecca Roos
Logline: A lonely man struggles with life, but after reliving his memories, he frees himself from feelings of guilt and finally begins to live.
Hidden Hurt – Korte Fictie
Curaçao
Regisseur: Angelo Lourens
Scenarist: German Gruber
Producent: Sulin Passial
Logline: After his partner suffers a miscarriage, a stoic mechanic struggles to process his grief, torn between the weight of expectation and the need to confront the pain he’s been avoiding.
Pèrdi - Korte Fictie
Curaçao
Regisseur: Ryan Navarro
Scenarist: Tyson Hill
Producent: Sulin Passial
Logline: A young nurse seeking a new life is lured into a ruthless world of deception and survival, where every choice she makes only tightens the chains around her.
Wow’i Asombro – Korte Fictie
Curaçao
Regisseur/scenarist: Ralph Winedt
Producent: Elizabeth Francisco
Co-Producent: Robin Amatmoestar
Logline: De achtjarige Joshua kijkt met verwondering naar de natuur, maar wanneer zijn ouders – voorgangers in een pinksterkerk – hem door financiële problemen dwingen volwassen verantwoordelijkheden te dragen, raakt hij gevangen tussen zijn kinderlijke onschuld en de harde realiteit van de volwassen wereld.
Beeld: Derek Olbino