Spring naar inhoudSpring naar footer

Feestelijke lancering Studio Caribe op Curaçao en Aruba

Vorige week vond de officiële lancering van Studio Caribe plaats in Willemstad en Oranjestad. Studio Caribe is een gloednieuwe regeling van het Nederlands Filmfonds, speciaal gericht op filmmakers van de eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius en St. Maarten.

Met de regeling kunnen lokale scenaristen, regisseurs en producenten een filmplan voor een korte (jeugd)film indienen van minimaal 5 en maximaal 30 minuten bij het Filmfonds. Uit de inzendingen worden twaalf projecten geselecteerd die een bijdrage ontvangen om hun filmplan te ontwikkelen. Tijdens het traject van Studio Caribe krijgen de makers coaching en training en volgen zij workshops. Zes projecten gaan uiteindelijk door voor de realisering van een korte film.

Flyers van Studio Caribe
Lancering Aruba door Kenny Theysen

Filmmakers van de eilanden kunnen al langer een aanvraag indienen bij het Filmfonds. Maar met Studio Caribe biedt het Fonds specifiek makers uit het Caribisch deel van het Koninkrijk de ruimte om hun talenten verder te ontwikkelen en daarmee bij te dragen aan de verrijking van films met originele verhalen van en op de eilanden.

Tijdens de lancering werd Studio Caribe door Monique Ruinen en Ilse Ronteltap van het Filmfonds geïntroduceerd aan de gasten, onder wie filmmakers, producenten, journalisten, hoogwaardigheidsbekleders en andere genodigden.

Bezoekers van de lancering in Willemstad
Lancering Curaçao door Ruben Oosterling

“De sfeer is ontzettend enthousiast en de opkomst is groot: het is fantastisch dat er nu al zoveel belangstelling is van makers op de eilanden voor Studio Caribe. Tijdens de lancering hebben niet alleen wij velen van hen al gesproken; ze raakten vooral ook in gesprek met elkaar, waardoor de regeling nu al een positieve impuls geeft aan het versterken van het filmlandschap op de eilanden. We kijken in enorm uit naar de aanvragen die we straks ontvangen!”

- Monique Ruinen, Nederlands Filmfonds

Bezoekers en het Filmfonds tijdens de lancering in Oranjestad
Lancering Aruba door Kenny Theysen

“Studio Caribe gaat een groot verschil maken in het filmlandschap op de eilanden. Er is veel jong talent dat middels dit traject kan werken aan een korte film en zich met coaching kan ontwikkelen tot een groep volwaardige filmmakers, die in de toekomst hopelijk ook de stap zullen maken naar speelfilm.”

- Eloise van Wickeren, Film Commissioner Curaçao

Dien een aanvraag in voor Studio Caribe

Vanaf 15 april is het mogelijk een aanvraag in te dienen voor Studio Caribe. De deadline is dinsdag 21 mei 2024. Klik hier voor meer informatie.