Nirit Peled's Moeders
"Ik begon het project een decennium geleden, in 2015. Mijn eerste stap was onderzoek doen naar voorspellende data van de politie. Het was een voortzetting van andere projecten die ik eerder deed, zoals Tegenlicht. Ik werd me bewust van het feit dat er een lijst was van jonge terugkerende topcriminelen, door een gesprek dat ik in mijn omgeving opving." Het gaat hierbij over de Top400-lijst van jongeren en jongvolwassenen die in contact zijn geweest met de politie. Mensen zaten voor haar deur te roken en praatten erover. Voor Nirit vallen puzzelstukjes op hun plaats. "Uiteindelijk was het mijn journalistieke onderzoek en de ontmoeting met een groep moeders toen ik voelde dat het een film verdiende."
Wat waren de uitdagingen bij dit project?
"Het was behoorlijk moeilijk om een film te maken over data. Ik probeerde iets interactiefs te ontwikkelen en toen ik de groep moeders ontmoette, dacht ik dat ik het via hun perspectieven kon vertellen. Het geeft emotie, zodat er een drager is voor het verhaal. Een jaar later besloot ik samen met de moeders dat zij niet zichtbaar moesten zijn in de film. Het onderwerp was er, het onderzoek was er, maar ik moest dus op zoek naar een goede vorm."
De lockdowns tijdens de COVID-19 pandemie gaven de tijd om op zoek te gaan naar oplossingen. Uiteindelijk nam Nirit de interviews met de moeders op en liet actrices deze interviews lipsyncen. "Elk project heeft zijn eigen uitdaging en een realiteit creëren waarbij de toegang en de veiligheid van mensen gewaarborgd wordt, was bij Moeders de grootste uitdaging."
Wat wil je bereiken met Moeders?
"Het verhaal dat ik probeer te vertellen is zeker geen makkelijk te volgen verhaal. We gebruiken tegenwoordig namelijk veel data. Het is een uitdaging voor filmmakers om die te visualiseren en vorm te geven. Sommige filmmakers gebruiken bijvoorbeeld tekstgesprekken in de film. Hoe kan ik de emotionele wereld van de moeders samenbrengen met de data? In data zit geen emotie en waar emotie wordt geregistreerd is geen data. Wat deze vrouwen voelen en ervaren is even belangrijk als de data over hen. Het maakt allemaal deel uit van hetzelfde verhaal, maar de delen zijn gescheiden. Tijdens mijn onderzoek zag ik het verhaal van deze moeders niet in de gegevens, hoewel de gegevens hen wel beschreven."
"Mijn ideeën waren al redelijk gevormd voor het project Moeders en ik realiseerde me dat Moeders langer zou duren en een langere vorm nodig had. Bij de VPRO gaven ze aan dat Moeders geschikt zou zijn voor Teledoc. Zoals ik al zei heeft elk project z’n uitdagingen, maar de financiering van Moeders was in ieder geval geen tegenvaller."
"Aanvragen voor Teledoc bleek een eenvoudig traject en het project werd vrij snel gefinancierd. Ik moet zeggen dat het gelukkig sneller ging dan een ander proces dat ik had meegemaakt. Ik moest twee pagina's schrijven en binnen 3 weken had ik een ‘’oké’’. Ik had snelle actie nodig, dus ik was erg dankbaar dat ik geen maanden hoefde te wachten. Dit was ook dankzij mijn samenwerking met de VPRO, die erg krachtig was. Daarna hoefde ik alleen nog maar een producent te vinden.“
Het project Moeders duurde 3,5 jaar en is nu te zien op NPO Start en beschikbaar in Docs for Sale op IDFA.nl.