Spring naar inhoudSpring naar footer

Mic drop! Lichting #1 Cypher Cinema afgerond met cypher

Op donderdag 12 mei verzamelden alle deelnemende filmmakers en betrokken professionals zich in Schouwburg Odeon in Zwolle om de eerste lichting van Cypher Cinema af te sluiten.

In 2021 lanceerde het Filmfonds de regeling Cypher Cinema, een regeling om autodidacte filmmakers in de spotlight te zetten. Vanuit het hele land en de overzeese gebieden stroomden aanvragen binnen, ook gingen scouts op zoek naar filmtalent. Uit maar liefst 113 eigenzinnige en verrassende aanvragen werden 20 projecten voor een ontwikkelingsbijdrage geselecteerd. Het afgelopen halfjaar hebben de makers van deze projecten hard gewerkt en deelgenomen aan workshops, talks en andere (netwerk)sessies georganiseerd door de regionale en nationale filmhubs, om hun project en hun netwerk verder uit te breiden.

"Waarom zou ik geen grote ambities mogen hebben?!"

Lotte Milder, deelnemer Cypher Cinema

Op 12 mei kwam een einde aan het traject voor deze eerste lichting met een cypher. Binnen o.a. de hiphop zijn cyphers belangrijke momenten waarop de kunstenaars zich aan elkaar en aan hun community laten zien en bovenal: waar ze hun kunst en skills met elkaar vieren. In korte performances lieten de filmmakers elkaar en de besloten club van filmprofessionals zien wie ze waren, wat de (vaak persoonlijke) aard van hun filmplan was, waar ze nu staan met het project en wat ze nodig hebben om verder te komen. Na de presentatierondes kregen de professionals de gelegenheid met de filmmakers in gesprek te gaan over toegang tot de filmindustrie en wat er komt kijken bij het film maken: van festivals, financiering, talentontwikkeling tot het produceren en draaien zelf.

"Cypher Cinema is een kleine revolutie geweest. Natuurlijk voor de filmmakers zelf, maar ook voor het Filmfonds en de betrokken industrie. Want we dachten dat het niet anders kon, maar Cypher Cinema laat zien dat het wel kan: een meer open filmlandschap waar plek is voor makers met diverse kwaliteiten en perspectieven. Aan alle autodidacte filmmakers: we zien jullie en wat we zien is fantastisch."

Absaline Hehakaya, projectmanager Selective Funding

Want ondanks de selectie aan het einde van de dag voor een realiseringsbijdrage, waarvan de deadline in april was, is Cypher Cinema een regeling zonder echte verliezers. Met als voornaamste doel de autodidacte makers op de kaart te zetten in de industrie en samen te groeien naar een meer diverse en inclusieve filmsector. Zodat al deze makers en hun projecten verder vooruit kunnen, om elkaar te helpen groeien, uit te dagen en met de ervaring en het opgebouwde netwerk tot gerealiseerde filmproducties te komen.

De commissie, bestaande uit Erik de Bruyn, Robil Rahantoeknam, Guido Coppis, Sacha Gertsik en Mei-Ling Djoa, selecteerde uiteindelijk vier projecten voor een realiseringsbijdrage: Dina’s Dabke van Randa Nassar, Den boi fu Bijlmer van Mitchell Lisse, Onze Vriend, de Robot van Joep Gerrits en Iskander van Donnya Zidan. Alle projecten van de eerste lichting van Cypher Cinema zijn nog volop in ontwikkeling en vind je hier.

Foto's: Ferdy Damman

Cypher Cinema Lichting #1