Spring naar inhoud Spring naar footer

Duurzaamheid

"Soms is het de wet van de remmende voorsprong. Dwingend beleid lijkt te werken. Kijk naar het COVID-protocol: binnen de kortste keren ging de hele branch om. Ik vertrouw erop dat zoiets ook met een duurzaamheidsprotocol lukt."

Els Rientjes

Het Nederlands Filmfonds ziet het als zijn taak en verantwoordelijkheid de Nederlandse Filmsector te stimuleren en ondersteunen bij het verduurzamen van haar productieproces en industrie.

We beschouwen duurzaamheid als een vanzelfsprekende en belangrijke ontwikkeling in de Nederlandse filmsector. Door de stichting Green Film Making onder leiding van Sustainability Manager Els Rientjes is green filmmaking de afgelopen jaren geland in de Nederlandse filmindustrie en ziet de sector het belang en de voordelen van duurzame filmproductie.

Tijdens de Filmfonds sectorpresentatie 2022 spraken Els Rientjes, Eco-consultant, en Tobias Wilbrink, Eco-manager, over het belang van duurzamheid in de filmproductie.

De verduurzaming van de Nederlandse filmsector

Green Film Making heeft de afgelopen jaren veel onderzoek en ervaring opgedaan, zowel op de set als in andere sectoren en in het buitenland. Deze kennis wordt maandelijks gedeeld in een nieuwsbrief, op de website en tijdens speciale workshops. Daarnaast adviseert Els ook individuele producties, omroepen en bedrijven met haar kennis over verduurzamen. In 2019 is in samenwerking met het Nederlands Filmfonds een speciale Filmoogstkaart ontwikkeld, waarop je in 1 oogopslag duurzame stroom voor je set op locatie kunt vinden.

Interesse en/of ideeën?

Green Film Making draait ook in 2020 verschillende testcases. Ben jij producent, start je binnenkort met een productie en ben je bereid om samen met GFM te kijken of je CO2-uitstoot én euro's kunt besparen op transport, energie en afval? Stuur dan een e-mail naar Els Rientjes op [email protected] en bespreek met haar de mogelijkheden die duurzaamheid in jouw productie kan bieden. Ze staat ook altijd open voor nieuwe ideeën of ervaringen uit de praktijk die gedeeld kunnen worden. En vergeet je niet aan te melden voor de nieuwsbrief, voor inspiratie, best practices en workshop data!

Green Film 'Making of': NTR KORT! Crooked 180