Spring naar inhoudSpring naar footer

Een toegankelijke, inclusieve filmcultuur

Een inclusieve filmcultuur komt alleen tot stand als makers en publiek toegankelijkheid ervaren, ongeacht leeftijd, gender, kleur, beperking, waar je woont, waar je vandaan komt of meer wat ons maakt wie we zijn.

Bij het Filmfonds zijn de regelingen toegankelijk voor filmmakers uit Nederland, Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Toch merken wij dat er talentvolle filmmakers zijn die wij nog niet weten te bereiken of dat deze makers zelf de filmsector als minder toegankelijk ervaren. Inclusie zien we daarom als een actief proces en altijd in beweging met de veranderende samenleving.

Uiteenlopende verhalen, stemmen en invalshoeken

Als Filmfonds willen we producties mogelijk maken die uiteenlopende verhalen, stemmen en invalshoeken verbeelden en die gemaakt worden door een even zo uiteenlopende mix van makers. Films die verbinding kunnen maken met het Nederlandse publiek overal in Nederland: van Maastricht tot Texel, van Groningen tot Bonaire. Daarom stimuleren we een filmaanbod in de meest brede zin van het woord: van VR-producties tot grote publieksfilms, van experimenteel tot jeugdfilms, van documentaire tot animatie.

We richten ons niet alleen op bewezen makers, maar stimuleren ook beginnend talent, autodidacten en nieuwe, nog niet eerder gehoorde stemmen. Zo is er Cypher Cinema voor autodidacten en Studio Caribe voor makers uit het Caribisch deel van het koninkrijk. Voor internationale co-producties zijn er speciale stimulansregelingen. Denk aan Thuthuka, een samenwerking met Zuid-Afrika of het internationale fonds New Dawn dat zich richt op een betere toegankelijkheid voor minder gerepresenteerde filmmakers. Daarnaast blijft de toegankelijkheid van ál onze regelingen onze aandacht houden, zowel in toon, vorm als taal.

Filmmakers Daan van Citters en Joenoes Polnaya op een boot in Indonesië
Kleinkinderen van De Oost

Talenthubs en broedplaatsen

Met de financiering van filmactiviteiten op het gebied van talentontwikkeling en filmeducatie dragen we bij aan een waardevolle voedingsbodem waarop films en filmmakers tot bloei kunnen komen. We ondersteunen talenthubs en broedplaatsen verspreid door het hele land. Deze plekken spelen een belangrijke rol bij het bereiken, scouten en ontwikkelen van nieuwe, talentvolle makers. Tegelijkertijd versterkt dit regionale netwerk de mogelijkheden voor filmtalent om aansluiting te vinden op de nationale en internationale filmindustrie.

Wat betekent dit voor jouw filmplan?

Het Filmfonds selecteert aanvragen op een kwalitatief hoogwaardig, onderscheidend en divers filmaanbod. Bij het beoordelen van jouw filmplan wordt gekeken naar de inhoudelijke en zakelijke kwaliteit van je plan en je staat van dienst. Ook beoordeelt het Filmfonds in hoeverre je plan bijdraagt aan de diversiteit van het filmaanbod. Keuzes in de betrokken filmprofessionals voor en achter de schermen en het beoogde publiek worden betrokken bij deze toetsing op diversiteit.

Hoe kan je aandacht geven aan diversiteit & inclusie in jouw filmplan?

  • In je plan verwachten we een visie op de positionering van je film ten opzichte van het huidige filmaanbod en het beoogde publiek. Wat voor film wil je maken, voor wie, met wie en waarom?
  • Binnen je filmplan kan je naar eigen inzicht onderbouwing geven bij, bijvoorbeeld:
    • de keuzes in het vertelperspectief in relatie tot de thematiek;
    • de geloofwaardigheid van de gekozen arena en personages;
    • de hiermee samenhangende keuzes die je maakt als het gaat om cast & crew.
Een jongen met het syndroom van Down kijkt op een grasveld op naar een meisje
Jippie No More (Margien Rogaar)

Onze eigen organisatie en manier van werken

Streven naar een diverse en inclusieve organisatie

Het Filmfonds gaat uit van de meerwaarde van diversiteit. De Code Culturele Diversiteit is hierbij leidend. De diversiteit van medewerkers draagt bij aan een goed functionerende organisatie met een open blik op de samenleving. Dat doen we onder andere door bij vacatures samen te werken met gespecialiseerde wervings- en selectiebureaus. Bij de inhoudelijke beoordeling van filmplannen werken we met interne en externe adviseurs met verschillende culturele achtergronden en professionele expertises. De medewerkers van het Filmfonds worden getraind in onderwerpen die raken aan inclusiviteit in hun werk.

Diversiteit en inclusie in onze beoordeling

Diversiteit is een integraal onderdeel van de beoordelingscriteria voor alle regelingen met een inhoudelijke toetsing op kwaliteit. Op deze manier verankeren we diversiteit in de kern van onze rol als subsidieverstrekker. Om onze beoordelingssystematiek beter op de uitgangspunten van ons diversiteitsbeleid aan te laten sluiten, hebben we veel aandacht voor een goede balans in het filmconsulententeam, zowel wat betreft specifieke expertise als sociaal-culturele achtergrond. We stellen adviescommissies en pitchpanels op zorgvuldige wijze samen. Naast de inhoudelijke expertise van de leden letten we daarbij op een zo heterogeen mogelijke samenstelling, met ruimte voor verschillende achtergronden, vakspecialismes en evenwichtige genderrepresentatie.

Volgen van ontwikkelingen in de sector

We willen ons beleid zo goed mogelijk aan laten sluiten op ontwikkelingen in de maatschappij en de sector. Het rapport Je kunt niet zijn wat je niet kunt zien (2023) liet zien dat als het gaat om makers en cast & crew van kleur er nog steeds sprake is van ongelijkheid. En het Filmfonds ziet aan de aanvragen die binnenkomen dat makers uit de regio het Fonds nog niet altijd weten te vinden. Samen met het ministerie van OCW en sectorinitiatieven zoals Stichting KLEUR, Vrouwen in Beeld en samenwerkingspartners uit de regio brengen we de voortgang op representatie en toegankelijkheid in kaart. Daarnaast ondersteunen we binnen de sector onderzoeken, trainingen en bijeenkomsten zoals Generation Inclusion en de New Producers Academy.

Externe initiatieven en handige links

Beeld bovenin: Anne +

Wil je meer weten over ons beleid? Neem dan contact op met Jeroen van der Zalm:

Jeroen van der Zalm

Beleidsadviseur