Spring naar inhoudSpring naar footer

Projecten uit Brazilië en Kazachstan geselecteerd voor NFF+HBF bijdrage

In de laatste ronde van de regeling Realising minoritaire coproducties i.s.m. het Hubert Bals Fonds, zijn de projecten Quatro Meninas van Karen Suzane en A Winner is Seen at the Start van Zhannat Alshanova geselecteerd voor een bijdrage van elk € 75.000. Het Hubert Bals Fonds van het IFFR werkt samen met het Nederlands Filmfonds om projecten met een Nederlandse coproducent die al eerder een ontwikkelingsbijdrage hebben gekregen van HBF-ontwikkelingsfondsen verder te ondersteunen.

In het speelfilmdebuut van Kazachse regisseur Alshanova, heeft zwemmen in open water niets te maken met techniek, maar alles met je innerlijke potentieel. Dat leert Mila (17) als ze zich aansluit bij een onconventioneel zwemteam onder leiding van Vlad (40). Zijn experimentele methode zou voor Mila de beste manier kunnen zijn om niet in de voetsporen van haar wankele moeder te treden. Maar hoe ver is ze bereid om te gaan, als ze zijn duistere kant ziet? A Winner is Seen at the Start komt na drie van Alshanova's eerdere succesvolle korte films, waaronder History of Civilisation, die de Silver Price won tijdens het filmfestival van Locarno in 2020. Denis Vaslin, van het Rotterdamse Volya Films, is coproducent van het project.

Concept still uit Quatro Meninas met vier actrices
Concept still uit Quatro Meninas

Quatro Meninas vertelt het verhaal van vier tot slaaf gemaakte zwarte meisjes in het Brazilië van 1885, die hun ontsnapping plannen uit een kostschool in het binnenland. Hun witte meesteressen ontdekken dit en staan er op mee te vluchten. Tot elkaar veroordeeld vinden ze onderdak in een verlaten boerderij. Hier worden machtsstructuren betwist, persoonlijkheden ontdekt, verlangens uitgesproken en nieuwe levensstijlen ontwikkelt. Quatro Meninas is de eerste speelfilm van Karen Suzane, was onderdeel van de laatste editie van BoostNL en won de Market Potential prijs tijdens de Holland Film Meeting. Ellen Havenith van PRPL uit Amsterdam is de Nederlandse coproducent.

Klik hieronder voor meer informatie over de regeling Realisering Minoritaire Co-productie i.s.m. HBF.

Beeld boven: Karen Suzane en Zhannat Alshanova