Spring naar inhoudSpring naar footer

Projecten uit China en Thailand ontvangen bijdrage van NFF+HBF

Twee projecten zijn geselecteerd voor een bijdrage van de gemeenschappelijke regeling van het Hubert Bals Fonds en het Nederlands Filmfonds. Het gaat om de Thaise productie The Burning Giants en de Chinese film Raja's Early Summer.

De samenwerking tussen het Hubert Bals Fonds en het Nederlands Filmfonds levert een bijdrage aan voormalige HBF-ondersteunde projecten met een Nederlandse co-producent. In de eerste ronde van 2024 hebben projecten van filmmakers Phuttiphong Aroonpheng (Thailand) en Gao Zee (China) beide € 75.000,- ontvangen. De twee projecten hebben krachtige, verlichtende boodschappen over multiculturalisme en diversiteit in hun regio's.

Phuttiphong Aaronphengs debuutfilm Manta Ray, die ging over de positie van de Rohingya-vluchtelingen, won de Orizzonti prijs voor de beste film van 2018 in Venetië. Een vergelijkbaar onderzoek vormt de achtergrond voor zijn nieuwe project, The Burning Giants, die verteld wordt vanuit het perspectief van Karen-migranten in Thailand.

In droomachtige magisch-realistische stijl reist de film van Bangkok, waar de hoofdpersonen onder zware omstandigheden werken, naar hun thuisland in de bergen, waar de aanleg van een nationaal park heeft geleid tot de geforceerde leegloop van dorpen. Het project, dat in 2023 bij CineMart vertoond werd, wordt mede geproduceerd door het Nederlandse Sluizer Films BV.

De Chinese filmmaker Gao Zee toonde haar korte film The Funeral of Spring tijdens IFFR 2023, een intiem werk over een vrouw op het Chinese platteland die geconfronteerd wordt met de beperkingen van haar omgeving na de aankomst van een vreemdeling. Raja's Early Summer wordt haar eerste speelfilm, die draait om een soortgelijke ontmoeting op het platteland. Dit keer gaat het om Raja, een Hui-vrouw die gebukt gaat om een zwaar gedisciplineerd leven, en Chu Xia, een filmmaker uit Shanghai.

De film speelt zich af in een afgelegen dorp aan de Zijderoute in China, een regio waar diverse etnische groepen wonen. Naast die diversiteit behandelt de film thema's over de queer-gemeenschap en de morele implicaties van het filmmaken. Het Nederlandse Family Affair Films is co-producent.

Beeld: The Burning Giants