Filmeducatiehub
Bij het Filmfonds kun je aanvragen voor een bijdrage voor een filmeducatiehub. Een filmeducatiehub is een regionaal ingebedde organisatie voor film, van waaruit activiteiten voor film- en beeldeducatie in de regio afgestemd worden. Filmeducatiehubs vormen onderling een netwerk dat is aangesloten bij het Landelijk Netwerk Filmeducatie.
Bij het Filmfonds kun je aanvragen voor een bijdrage voor een filmeducatiehub. Een filmeducatiehub is een regionaal ingebedde organisatie voor film, van waaruit activiteiten voor film- en beeldeducatie in de regio afgestemd worden.
De filmeducatiehub vervult een coördinerende rol in het samenbrengen van vraag en aanbod op het gebied van film- en beeldeducatie binnen de categorieën speelfilm, documentaire, animatie, nieuwe media in een vaste regio. Het gaat hierbij om activiteiten die actief en receptief filmonderwijs bevorderen, maar niet om het zelf ontwikkelen of laten ontwikkelen van educatief materiaal.
Filmeducatiehubs vormen onderling een netwerk dat is aangesloten bij het Landelijk Netwerk Filmeducatie.
Voor de filmeducatiehub kan een meerjarige bijdrage voor twee jaar worden aangevraagd. De looptijd van de bijdrage start en eindigt op 1 juli.
Een filmeducatiehub is geen stichting.
Dit betekent dat de aanvraag kan worden gedaan door een zogenoemde penvoerder die wél een stichting is, in het Koninkrijk der Nederlanden (bijvoorbeeld een filmtheater), met een sterke regionale binding. Deze stichting houdt zich op continue basis bezig met het bevorderen van film- en beeldeducatie als één van de hoofdactiviteiten. De activiteiten van deze penvoerder mogen niet samenvallen met de activiteiten van de filmeducatiehub.
Van 2025 tot en met 2028 is er binnen het beschikbare jaarbudget en bijbehorende subsidieplafond van € 1.925.000 ruimte voor een (meerjarige) bijdrage aan 6 tot 7 filmeducatiehubs.
De hoogte van de bijdrage hangt af van de kwaliteit, noodzaak, impact en bereik, maar blijft beperkt tot hooguit 80% van de totale kosten. De overige kosten moeten aantoonbaar door de regio en/of gemeente of andere partijen gedekt worden.
De aanvrager moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Een aanvrager moet beschikken over een bewezen staat van dienst op het vlak van film- en beeldeducatie;
- een jaarlijks bereik hebben van tenminste 10.000 leerlingen in het Primair Onderwijs (PO) en/of Voortgezet Onderwijs (VO);
- een aantoonbare (subsidie)relatie hebben met regionale/lokale overheden; en
- een aantoonbaar relevant netwerk van onderwijsinstellingen en aanbieders op het gebied van film- en beeldeducatie (filmtheaters, filmfestivals, onderwijsontwikkelaars, bibliotheken etc.) die de te bedienen regio bestrijken en die de aanvraag als samenwerkende partner aantoonbaar ondersteunen.
Het bestuur streeft naar landelijke dekking van 6 tot 7 filmeducatiehubs met een brede regionale, eventueel provincie-overschrijdende spreiding.
Prioriteit wordt gegeven aan organisaties die eerder al regionale en/of lokale financiers aan zich hebben weten te binden én die al eerder succesvol hebben deelgenomen aan de regeling voor filmeducatiehubs van het Fonds.
Een aanvraag indienen voor deze regeling kan t/m de dag van de deadline vóór 17:00 uur CET.
Aanvragen voor de regeling Filmeducatiehub worden beoordeeld volgens het beoordelingskader van artikel 23 lid 3 van het Deelreglement Filmactiviteiten. Hierbij worden de volgende punten meegewogen:
- een heldere en onderbouwde visie op de voorgenomen activiteiten op het gebied van kennisdeling, -uitwisseling en deskundigheidsbevordering in de regio met de nadruk op:
- de verbindende makelaarsfunctie;
- het structureel verankeren van filmeducatie in het onderwijs
- het bevorderen van een gezonde infrastructuur voor filmeducatie
- het zichtbaar en toegankelijk maken van filmeducatie
- monitoring, evaluatie en onderzoek
- de mate waarin relevante filmfestivals, filmtheaters, onderwijsontwikkelaars, bibliotheken en andere aanbieders zich in de betreffende regio aan de hub verbinden als samenwerkingspartner en wat hun rol in deze samenwerking zal zijn;
- de onderbouwing van het beoogde oplopende bereik van leerlingen (primair onderwijs of voortgezet onderwijs) in de projectjaren 2025-2026 en 2026-2027 en de beoogde kwaliteitsverhoging van het aanbod;
- de reflectie (verleden) en visie (toekomst) op de positie van de individuele filmeducatiehub en de samenwerking met de andere filmeducatiehubs en het Landelijk Netwerk Filmeducatie;
- de visie, aanpak en doelstellingen ten aanzien van de communicatie en zichtbaarheid van de individuele filmeducatiehub en in samenwerking met de andere filmeducatiehubs en het Landelijk Netwerk Filmeducatie;
- de mate waarin de begroting een evenwichtige en realistische verhouding kent tussen de kosten, de gevraagde subsidie, de overige financiering en de beoogde activiteiten.
Een samengestelde adviescommissie draagt zorg voor de inhoudelijke en zakelijke beoordeling van de aanvragen. Op grond van artikel 3 van het Algemeen Reglement beslist de directeur-bestuurder over de aanvraag.
- Activiteitenplan (zie voor meer informatie Het activiteitenplan);
- Communicatie- en marketingplan (zichtbaarheid en positionering van zowel de hub als de activiteiten);
- Gezamenlijk visiestuk Filmeducatiehubs & Landelijk Netwerk Filmeducatie;
- Het inhoudelijke en financiële evaluatieverslag van het laatste volledige projectjaar;
- Curricula vitae aanvrager(s);
- Samenwerkingsovereenkomsten en/of intentieverklaringen (beoogde) partners;
- Begroting & Financieringsplan (gebruik hiervoor het begrotingsmodel Filmeducatiehubs);
- Uittreksel Kamer van Koophandel
- Intentieverklaringen/-overeenkomsten met samenwerkingspartners in de betreffende regio moeten bij de aanvraag worden meegestuurd.
Bij het aanvraagformulier voeg je een activiteitenplan als bijlage toe. Dit activiteitenplan bestaat uit maximaal 15 genummerde A4-pagina's (of maximaal 25 A4-pagina's inclusief beeld).
In het activiteitenplan worden de volgende punten omschreven:
- De visie en missie van de filmeducatiehub en hoe dit zich verhoudt tot de gezamenlijke missie en visie van de filmeducatiehubs en het Netwerk Filmeducatie;
- Op welke afgebakende regio de coördinerende activiteiten betrekking hebben;
- Welke activiteiten op het gebied van film-/beeld- en/of cultuureducatie in het verleden door de aanvrager zijn verricht (mag ook verwijzing zijn naar jaarverslagen);
- Hoe de activiteiten van de filmeducatiehub zich onderscheiden van die van de penvoerder;
- Op welke manier door de filmeducatiehub invulling zal worden gegeven aan;
- de activiteiten op het gebied van
- het versterken en verbinden van vraag en aanbod;
- het structureel verankeren van filmeducatie in het onderwijs;
- het bevorderen van een goede infrastructuur;
- het zichtbaar en toegankelijk maken van filmeducatie, en;
- de monitoring, onderzoek en evaluatie.
- welke concrete acties daaruit voortkomen;
- een analyse van wat de stand van zaken was, wat er in de afgelopen periode bereikt is en;
- welke meetbare doelen de hub zichzelf stelt voor de komende twee jaar;
- de activiteiten op het gebied van
- Wat het huidige jaarlijkse bereik is van scholen en/of leraren in de regio (PO en/of VO);
- Wat het beoogde oplopende meetbare bereik is van scholen en/of leraren (PO en/of VO); in de projectjaren 2025-2026 en 2026-2027;
- Met hoeveel cultuurbemiddelaars en welke regionale/lokale overheden de aanvrager structureel contact heeft;
- Welke filmfestivals, filmtheaters, onderwijsontwikkelaars, bibliotheken en andere aanbieders zich bevinden in de betreffende regio;
- Wat de concrete afspraken zijn tussen de hub en cultuurbemiddelaars, filmfestivals, filmtheaters, onderwijsontwikkelaars, bibliotheken en andere aanbieders;
- Omschrijf ook welke meetbare doelen de hub zichzelf stelt op dit gebied.
- Een visie op hoe de lange Nederlandse jeugdfilm in de toekomst een vaste plek kan krijgen in het filmeducatieve aanbod;
- Een korte reflectie op de culturele codes (Diversiteit & Inclusie, Good Governance & Fair Practice) en Duurzaamheid, zowel wat betreft de eigen organisatie als de activiteiten.
Aanvragen kan door het aanvraagformulier met bijlagen in te dienen via ons aanvraagsysteem Frame. Je aanvraag is geldig wanneer je in het formulier akkoord gaat met onze voorwaarden. Uitsluitend volledige aanvragen worden in behandeling genomen. Gebruik deze checklist voordat je je aanvraag indient, zodat je zeker weet dat deze in behandeling wordt genomen.
Start met de aanvraag
Voor het indienen van de digitale aanvraag log je in op Frame. Heb je nog geen inloggegevens? Vraag dan eerst een nieuw account aan. Vraag hier een nieuw account aan. Houd er rekening mee dat dit 2 werkdagen kan duren. Heb je de aanmeldgegevens ontvangen? Start je aanvraag dan via onderstaande knop en volg deze stappen:
- Selecteer het account waarmee je wil indienen.
- Klik Filmactiviteiten - Educatiehub.
Hulp nodig? We helpen je graag!
Heb je een inhoudelijke vraag over deze regeling? Neem dan contact op met:
Monique Ruinen
Hoofd Talentontwikkeling & Filmactiviteiten

Veerle Bovens
Projectbegeleider
