Spring naar inhoud Spring naar footer

Zes toekenningen filmeducatiehubs 2020

Een filmeducatiehub is een regionaal ingebedde organisatie voor film, van waaruit activiteiten voor film- en beeldeducatie in de regio afgestemd worden. Filmeducatiehubs vormen onderling een netwerk en zijn aangesloten op het landelijke coördinatiepunt voor filmeducatie in Nederland.

Een van de twee eerste pilothubs bijvoorbeeld, FilmHUB GLD, adviseert, ondersteunt en inspireert organisaties in Gelderland die bezig zijn met film- en beeldeducatie. Zo werd er in september 2019 een interactieve infographic van het aanbod voor film- en beeldeducatie in Gelderland gelanceerd en gaven ze een minicollege filmtechnieken aan studenten van de lerarenopleiding geschiedenis aan de HAN Nijmegen.

Na het toekennen van subsidie in 2019 voor de filmeducatiehubs Gelderland en Zuid-Holland zijn er nu in de tweede fase van de pilotregeling voor educatiehubs zes toekenningen gedaan:

  • Stichting Lux - Filmeducatiehub Oost (Gelderland en Overijssel)
  • Stichting Film- en Theatercentrum Plaza Futura en Filmhuis Lumiere – Filmeducatiehub Noord-Brabant en Limburg
  • Stichting Theater de Lieve Vrouw – Filmeducatiehub Midden Nederland (Utrecht en Flevoland)
  • Stichting De Toneelschuur – Filmeducatiehub Noord-Holland
  • Stichting Forum Groningen – Filmeducatiehub Noord (Groningen, Friesland en Drenthe)
  • Stichting Filmhuis Den Haag – Filmeducatiehub Zuid-Holland

Door de toekenningen voor de regionale samenwerkingsverbanden die zijn ontstaan, lijkt er sprake te zijn van een potentieel landelijke dekking. Hierdoor kunnen uiteindelijk de vraag van de scholen en het aanbod op het gebied van filmeducatie optimaal op elkaar afgestemd worden. Dit betekent dat zoveel mogelijk leerlingen zullen worden bereikt en dat tevens de kwaliteit van het filmeducatieaanbod omhoog gaat.