Spring naar inhoudSpring naar footer

Twee coproducties geselecteerd in samenwerking met Vlaams Audiovisueel Fonds

Het Nederlands Filmfonds en het Vlaams Audiovisueel Fonds hebben twee coproducties geselecteerd voor een bijdrage. Het gaat om de speelfilm Julian en de documentaire Let The Sea Take Away All Evil.

Op basis van een structurele samenwerking participeren het Nederlands Filmfonds en het Vlaams Audiovisueel Fonds jaarlijks in speelfilms en documentaires die in coproductie worden gerealiseerd en in beide landen worden uitgebracht. In de tweede ronde van 2024 zijn twee projecten geselecteerd: de speelfilm Julian en de documentaire Let The Sea Take Away All Evil.

Julian is de verfilming van het gelijknamige boek van Fleur Pierets uit 2019. In dat autobiografische werk schrijft de Vlaamse kunstenaar over het project waarbij ze in de 22 landen waar dat was toegestaan in het huwelijk wilde treden met haar vrouw Julian. Na het vierde huwelijk werden er agressieve hersentumoren gevonden bij Julian, en overleed ze zes weken later. De hybride documentaire Let The Sea Take Away All Evil speelt zich af Itaparica, een eiland in het noordoosten van Brazilië. De lokale bevolking wacht al meer dan 50 jaar op de aanleg van een brug.

Lees hieronder meer details over de geselecteerde projecten:

Julian (speelfilm)

Regie/scenario: Cato Kusters
Producent: The Reunion (BE)
Coproducenten: Topkapi Films B.V. (NL), Les Films du Fleuve (BE)

Logline: Fleur en haar vrouw Julian willen trouwen in de 22 landen waar ze dat mogen. Na het vierde huwelijk wordt hun reis echter abrupt onderbroken wanneer Julian ernstig ziek wordt. Eén jaar na het overlijden van haar vrouw wordt Fleur uitgenodigd om een lezing te geven over hun project en staat ze voor de uitdaging om hun levenswerk alleen voort te zetten.

Toegekende bijdrage: € 200.000,-

Let The Sea Take Away All Evil (documentaire)

Regie/scenario: Laura Vandewynckel
Producent: Krater Films (BE)
Coproducenten: Family Affair Films B.V. (NL), Ticana Augusto Lima (BR), Solent Production (FR)

Logline: Op het eiland Itaparica in het noordoosten van Brazilië verlangen mensen naar verandering. Zij worden echter geconfronteerd met een impasse. De brug die welvaart belooft te brengen laat op zich wachten, en dan is er nog de eeuwige paarden- en luidsprekerplaag. Wanneer op een dag een tweebenig paard en een zelfrijdende speaker het eiland binnenvallen, lijkt het erop dat er verandering op komst is.

Toegekende bijdrage: € 50.000,-

Beeld: Let The Sea Take Away All Evil