Spring naar inhoudSpring naar footer

6 coproducties geselecteerd in samenwerking met Vlaams Audiovisueel Fonds

In de afgelopen ronde hebben het Nederlands Filmfonds en het Vlaams Audiovisueel Fonds 6 coproducties geselecteerd voor een bijdrage. Op basis van een structurele samenwerking participeren beide fondsen jaarlijks in speelfilms en documentaires die in coproductie worden gerealiseerd en in beide landen worden uitgebracht.

Behalve de inhoudelijke kwaliteit van het scenario, de artistieke waarde en eigenzinnigheid van het project wordt bij selectie gekeken naar de creatieve en technische bestedingen in Nederland en een reël vooruitzicht op toekomstige samenwerking tussen beide landen.

De volgende 3 majoritaire Vlaamse coproducties – 1 documentaire en 2 speelfilms – zijn geselecteerd voor ondersteuning:

Rainbowkids (documentaire)

Regisseur: Mieke Struyve
Scenarist: Mieke Struyve en Pieter De Graeve
Producent: Clin d'oeil films (BE)
Coproducent: Basalt Projecten (NL)
Logline: Wat als blijkt dat je (gender)identiteit niet overeenkomt met het lichaam waarin je geboren bent? In Rainbowkids zien we de vreugden en valkuilen van het opgroeien door de ogen van drie gendervariante kinderen: Elsa, Riley en Céleste. We zien hoe ze vanaf hun tiende jaar tot aan de vooravond van hun achttiende verjaardag elk op hun eigen manier de zoektocht naar hun genderidentiteit beleven.
Toegekende bijdrage: € 50.000,-

Foley man

Foley man (speelfilm)

Regisseur en scenarist: Frank van Passel
Producent: Lompvis BV (BE)
Coproducent: Levitate Film (NL)
Logline: Foley man vertelt het poëtische verhaal van een talentvolle jongen die zijn gevoelens uit met de modernste technologie voorhanden en een moedige jonge vrouw die tracht gelukkig te zijn in een tijd die haar dat geluk niet gunt.
Toegekende bijdrage: € 200.000,-

Horst en Franz (speelfilm)

Regisseur en scenarist: Kat Steppe
Producent: Panenka (BE)
Coproducent: Isabella Films (NL)
Logline: Alles is vergeten en vergeven.
Toegekende bijdrage: € 200.000,-

De volgende 3 majoritaire Nederlands coproducties – 1 documentaire en 2 speelfilms – zijn geselecteerd voor ondersteuning:

De Manager (documentaire)

Regisseur en scenarist: Maartje Bakers (NL)
Producent: Bind Film (NL)
Coproducent: Polar Bear (BE)
Logline: De Manager is een strak vormgegeven documentaire die managers toont tijdens functionerings- en feedbackgesprekken met een ondergeschikte. Achter gesloten deuren zien we hoe ongelijke machtsverhoudingen leiden tot een dwingend rollenspel tussen beide partijen. Zoekend naar modern en meer empathisch leiderschap, gaan managers op cursus. Dat zet spanning op de vraag of meer menselijke maat en oprechtere verhoudingen überhaupt mogelijk zijn in een systeem waarbinnen cijfers en rendement regeren?
Toegekende bijdrage: € 50.000,-

Joe Speedboot (speelfilm)

Regisseur: Sam de Jong (NL)
Scenarist: Jan Eilander (NL) & Daniël Samkalden (NL)
Producent: Baldr Film (NL)
Coproducent: Czar Film & TV (BE)
Logline: Na zijn ongeluk lijkt Fransje gedoemd om de rest van zijn leven in stilstand en apathie door te brengen, totdat Joe Speedboot, the new kid in town, hem onverwachte horizonten aanreikt. Zal het Fransje helpen om zijn hartstochtelijke dromen te verwezenlijken, of is hij slechts een volgend project van de naar avontuur hunkerende Joe?
Toegekende bijdrage:€ 200.000,-

Hokwerda's Kind
Hokwerda's Kind

Hokwerda’s Kind (speelfilm)

Regisseur en scenarist: Boudewijn Koole (NL)
Producent: Witfilm (NL)
Coproducent: Serendipity Films (BE)
Logline: Lin (33) is een succesvolle langeafstandzwemmer die nu al vier jaar traint voor de loodzware overtocht van Dover naar de Franse kust. Een paar weken voor haar race ontmoet ze Henri (38), een onderwaterlasser, die, net als zij, opbloeit bij gevaar. Lin wordt onweerstaanbaar tot hem aangetrokken en duikt head first in een intense liefdesrelatie. Henri daagt haar uit tot hoge hoogten, maar hij trekt haar ook dieper en dieper naar het duister, waar de twee geliefden uiteindelijk net zo lang vechten tot een van hen geen adem meer krijgt.
Toegekende bijdrage: € 200.000,-

Eerder projecten met een bijdrage vanuit de regeling Realisering minoritaire coproductie i.s.m. VAF zijn o.a. Close van Lukas Dhont (Topkapi), Zeevonk van Domien Huyghe (Viking Film) en Luka van Jessica Woodworth (Volya Films).

Tot en met 24 april 2023 is het mogelijk een nieuwe aanvraag in te dienen voor Realisering minoritaire coproductie i.s.m. VAF.

Beeld: De Manager, Foley man, Hokwerda's Kind