Spring naar inhoud Spring naar footer

Steunmaatregel Nederlandse distributie slate

Om de Nederlandse distributeurs in de nasleep van de coronacrisis extra te ondersteunen, heeft het Filmfonds, naast de Full Circle Distributieregeling, een extra steunmaatregel ontwikkeld: Steunmaatregel Nederlandse distributie slate. Filmdistributeurs kunnen op basis van de uitbreng in 2019, 2020 en 2021 van één of meerdere Nederlandse door het Filmfonds gesteunde filmproducties of minoritaire coproducties in Nederlandse bioscopen en filmtheaters een bedrag aanvragen.

De coronacrisis, en met name de periodes dat bioscopen en filmtheaters gesloten bleven, heeft de distributieketen zwaar geraakt. De maatregelen van de afgelopen twee jaar tegen de verspreiding van COVID-19 hebben nog steeds grote gevolgen en bezoekerscijfers blijven nog steeds flink achter op de aantallen van voor de coronacrisis. Daarnaast zijn er veel films op de plank blijven liggen, of komen na (gedeeltelijke) uitbreng niet uit de kosten. Dit heeft gevolgen voor de investeerkracht van distributeurs voor komende Nederlandse (co)producties, waardoor er onzekerheid over nieuwe films en documentaires kan ontstaan.

De bijdrage vanuit de Steunmaatregel Nederlandse distributie slate is bestemd voor de aankoop (MG), extern ingehuurd personeel en/of uitbreng (Prints & Advertising) van nieuwe Nederlandse door het Fondsgesteunde filmproducties (majoritair of minoritair) in Nederlandse bioscopen en filmtheaters. Distributeurs kunnen tot en met 7 juni 2022 een aanvraag voor de steunmaatregel indienen. Bekijk de regeling hier.