Spring naar inhoudSpring naar footer

Sanda Dia ontvangt CineDoc-bijdrage

De documentaire Sanda Dia is geselecteerd voor een bijdrage in de CineDoc-regeling. De film vertelt het verhaal van de Belgische student die om het leven kwam bij een ontgroening.

In 2018 komt Sanda Dia om het leven na een uit de hand gelopen ontgroening van studentenvereniging Reuzegom. De 20-jarige student, zoon van een Senegalese immigrant en een Belgische moeder, hoopt via zijn studie aan de Katholieke Universiteit Leuven zijn dromen van een beter bestaan waar te maken.

Dia sluit zich aan bij studentenvereniging Reuzegom, die voor een groot deel bestaat uit leden die zijn opgegroeid in rijke milieus. Tijdens het ontgroeningsweekend wordt Dia gedwongen om steeds zwaardere, meer vernederende opdrachten uit te voeren. Het drinken van grote hoeveelheden vissaus wordt hem uiteindelijk fataal.

In de documentaire Sanda Dia vertelt regisseur en scenarist Miriam Guttmann genuanceerd het verhaal van het klassenverschil tussen de student en de leden van de vereniging, de noodlottige ontgroening en de nasleep daarvan. Guttmann maakte eerder de documentaire Het zaad van Karbaat. Sanda Dia wordt geproduceerd door Tomtit Film.

Sanda Dia

Regie/scenario: Miriam Guttmann
Productie: Tomtit Film B.V

Logline: Sanda (20), de zoon van een Senegalese immigrant en een Belgische moeder, droomt net als zijn vader van een beter bestaan. De jongens van de Leuvense studentenvereniging Reuzegom zijn door hun ouders grootgebracht met alle kansen die bij hun afkomst horen. Deze twee werelden botsen tijdens een noodlottig ontgroeningsweekend dat Sanda niet kan navertellen.

Toegekende bijdrage: € 450.000,-

Fotografie: Jules Césure
Kunstwerk: All About Things, Case Maclaim