Spring naar inhoudSpring naar footer

Nieuwe toekenningen Cinescoop en CineDoc!

In de tweede ronde van Cinescoop is een speelfilm geselecteerd. In de eerste ronde van nieuwe regeling CineDoc zijn twee documentaires geselecteerd voor een bijdrage.

In de tweede ronde van Cinescoop is de speelfilm Joe Speedboot geselecteerd voor een realiseringsbijdrage. In kwaliteit en ambitie sluit de verfrissende eigenzinnigheid van het filmplan en het creatieve talent van het betrokken team naadloos aan bij de doelstelling van Cinescoop. Het Filmfonds verwacht daarbij dat Joe Speedboot, gebaseerd op de succesvolle roman van Tommy Wieringa, de potentie heeft om niet alleen in Nederland een breed publiek te vinden, maar ook internationaal zich zal kunnen onderscheiden.

Joe Speedboot
Regisseur: Sam de Jong
Scenarist: Jan Eilander en Daniël Samkalden
Producent: BALDR Film
Logline: Na zijn ongeluk lijkt Fransje gedoemd om de rest van zijn leven in stilstand en apathie door te brengen, totdat Joe Speedboot, the new kid in town, hem onverwachte horizonten aanreikt. Zal het Fransje helpen om zijn hartstochtelijke dromen te verwezenlijken of is hij slechts een volgend project van de naar avontuur hunkerende Joe?
Toegekende bijdrage: €1.800.000

Voor de eerste ronde van CineDoc zijn de bioscoopdocumentaires In Your Shadow en Flushing geselecteerd. Met de nieuwe regeling CineDoc wordt de realisering van ambitieuze Nederlandse documentaires gestimuleerd, die primair bestemd zijn voor de bioscoop en die inhoudelijk én productioneel de hoogst mogelijke cinematografische kwaliteit nastreven en de potentie hebben een nationaal en internationaal (bioscoop)publiek te kunnen bereiken.

In Your Shadow vertelt een intiem en persoonlijk verhaal dat op een intelligente en emotionele wijze grote internationale thema’s raakt en zich ook in vorm en stijl weet te onderscheiden binnen het internationale documentaire landschap. Met Flushing selecteert het Fonds een geëngageerde en lyrische bioscoopdocumentaire van een getalenteerd creatief team die aansluit bij het ambitieniveau dat wordt nagestreefd binnen de CineDoc-regeling.

Flushing
Regisseur: Ester Gould
Scenarist: Ester Gould i.s.m. Saskia de Jong
Producent: The Other Room
Logline: Wetteloosheid, chaos en eigenbelang: in de migrantenwijk Flushing woedt een moderne ‘gold rush’ onder de rook van Manhattan. Terwijl de meeste bewoners van dit vogelvrije stukje Amerika elke dag moeten hosselen om rond te komen, vinden ze ook geborgenheid bij elkaar. Flushing is een documentaire over samen overleven in de marges van een oerkapitalistische samenleving.
Toegekende bijdrage € 395.000,-

In Your Shadow
Regisseurs: Thabi Mooi & Tom Fassaert
Producent: Een van de jongens
Coproducenten: Les Films d’Ici (FR), Long Story Short (ZA)
Logline: Na zevenendertig jaar stilte besluit filmmaker Thabi het zwijgen in haar familie te doorbreken en haar vaders geheime verleden als Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder te onderzoeken. Op zoek naar de wortels van zijn zwijgen en hun verstoorde band, neemt zij haar vader mee op een reis langs zijn voetsporen in ballingschap.
Toegekende bijdrage: € 450.000,-

  • De eerstvolgende deadline voor Cinescoop is 13 maart 2023. Lees meer.
  • De eerstvolgende deadline voor CineDoc is 13 maart 2023. Lees meer.

Beeld: Flushing