Spring naar inhoudSpring naar footer

3 speelfilms en 1 documentaire voor Cinescoop en CineDoc

In de voorjaarsronde van Cinescoop en CineDoc selecteert het Fonds vier cinematografisch onderscheidende en ambitieuze filmproducties van Nederlands filmtalent. Het gaat om 3 speelfilms en 1 documentaire.

Voor Cinescoop zijn speelfilms Voor Onze Meisjes (Mike van Diem, Keplerfilm), De Heilige Antonius (Paloma Aguilera Valdebenito, Topkapi Films) en Emerald Butterfly (Martin Koolhoven, N279 Entertainment) geselecteerd. Documentaire The Dawn of the Post-Plantation (Renzo Martens, Scenery) is geselecteerd voor CineDoc.

Met deze diverse en veelbelovende filmprojecten toont de voorjaarsronde van Cinescoop en CineDoc een gebalanceerde selectie van filmproducties van internationaal bewezen makers en aanstormend filmtalent. Ambitieuze filmprojecten die blijk geven van de onderscheidende signatuur van de maker en in ambitie, relevantie en zeggingskracht hopelijk hun weg gaan vinden naar een bioscooppubliek in binnen- en buitenland.

Voor Onze Meisjes

Regie & script: Mike van Diem
Producent: Keplerfilm
Coproducent: Nuts & Bolts Film Company (NL), Schubert Film (AT)
Logline: Tijdens een vakantie in de Alpen komen de jarenlang opgekropte frustraties tussen twee bevriende ouderstellen bovendrijven, als hun tienerdochters in een ongeluk terechtkomen en één van de meisjes in een mogelijk uitzichtloze coma raakt. Als later blijkt dat het tweede meisje er slechter aan toe is dan gedacht en zou kunnen overleven met het hart van de ander, loopt de situatie compleet uit de hand.
Toegekende bijdrage: € 1.800.000,-

De Heilige Antonius

Regie & script: Paloma Aguilera Valdebenito
Producent: Topkapi Films
Coproducenten: Le Bureau, Menuetto
Logline: Nadat Sandra achter het overspel van haar partner komt, verandert alles. Ze wordt gedwongen op straat gezet na opstapelende schulden en komt daardoor in een onmogelijke positie terecht. Voor haar kinderen zorgen terwijl ze ook de kostwinnaar is. Controlerende overheidsinstanties dwingen haar tot een radicale keuze.
Toegekende bijdrage: € 1.800.000,-

Emerald Butterfly

Regie & script: Martin Koolhoven
Producent: N279 Entertainment
Coproducenten: Antonino Lombardo, Manuel Chiche, Ewa Puszczynska, Ian Prior, Lene Børglum, Bianca Balbuena, Junxiang Huang en Mike Wuhan
Logline: Drie personages, drie perspectieven, in een film noir in naoorlogs Jakarta.
Toegekende bijdrage: € 1.800.000,-

Groepsfoto van acht plantagearbeiders uit The Dawn of the Post-Plantation
The Dawn of the Post-Plantation

CineDoc

The Dawn of the Post-Plantation

Regie: Renzo Martens, Ced’art Tamasala
Script: Renzo Martens, Roelof Jan Minneboo
Producent: Scenery
Logline: Als een groep plantagearbeiders ontdekt dat niet alleen margarine maar ook kunst wordt bekostigd door uitbuiting en ontbossing, verschijnt op magische wijze een museum op een plantage in Congo. Deze White Cube vraagt om vergeving, en met machtige partners uit de kunstwereld gaan ze een epische strijd aan om het land terug te krijgen en de bossen te herstellen.
Toegekende bijdrage: € 450.000,-

Beeld: Emerald Butterfly