Spring naar inhoudSpring naar footer

Oproep Oase 2024

Documentaireregisseurs kunnen aanvragen voor Oase: een vrijplaats voor onderzoek en ontwikkeling van een filmidee voor een lange documentaire met cinematografische kwaliteit.

Het Nederlands Filmfonds en Het Cultuurfonds zijn in 2013 gestart met Oase, een subsidie voor idee-ontwikkeling voor onafhankelijke documentaire regisseurs. Met Oase kun je de potentie van een filmidee voor een lange documentaire (vertoningsduur van meer dan 70 minuten) met cinematografische kwaliteit onderzoeken en ontwikkelen. Daarvoor zijn bijdrages van € 8.000 voor de research en ontwikkeling van een treatment beschikbaar.

Eerdere projecten die met een bijdrage van Oase tot stand kwamen zijn Stop Filming Us! van Joris Postema (Oase 2017), die in 2020 de Best Dutch Movies That Matter Award won. Here We Move, Here We Groove van Sergej Kreso (Oase 2016) ging in première tijdens IDFA 2020 en werd daar geselecteerd voor de Nederlandse competitie. De documentaire O, het Verzamelen van Eieren in Weerwil van de Tijd van Pim Zwier ging in première tijdens IDFA 2021 en werd geselecteerd voor IDFA en Beste Nederlandse Film en de Beeld en Geluid ReFrame Award. Daarna won de film de prijs voor beste regie in de Envision Competition. Vogels kun je niet melken (Oase 2017) van Barbara Makkinga is dit voorjaar in de bioscoop te zien.

Klik hier voor meer informatie over de regeling.

Je hebt tot en met 8 april de tijd om een aanvraag in te dienen voor Oase 2024.

Beeld: Vogels kun je niet melken