Spring naar inhoudSpring naar footer

Nieuwe Vlaamse coproducties Nederland en Vlaanderen ondersteund

In de laatste ronde van 2019 ontvangen vier nieuwe coproducties tussen Nederland en Vlaanderen productiesteun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en het Nederlands Filmfonds. Daarnaast ontvangen twee coproducties een additionele realiseringsbijdrage in het kader van NFF/VAF Plus, die eenmaal per jaar wordt toegekend. In het kader van de samenwerkingsovereenkomst tussen het VAF en het Filmfonds participeren beide fondsen jaarlijks in speelfilmprojecten, animatiefilms en documentaires die in coproductie worden gerealiseerd.

De volgende majoritaire Vlaamse coproducties zijn geselecteerd voor ondersteuning in realisering door het Nederlands Filmfonds:
Cool Abdoul
(speelfilm), €200.000
Regie en scenario: Jonas Baeckeland
Producent: Potemkino Port (BE), N279 Entertainment (NL)
Logline: Ismail Abdoul, een jonge bokser, raakt steeds meer verstrikt in een web van verkeerde keuzes. Hij zal het ultieme gevecht moeten aangaan: dat met zichzelf.

Zillion (speelfilm), €200.000
Regie: Robin Pront
Scenario: Kevin Meul & Robin Pront
Producent: FBO Film (BE), Millstreet Film (NL)
Logline: Zillion is een epos over de rise and fall van de grootste discotheek van België ooit. In een tijd ‘waar alles nog kon’, in een universum waar seks & drugs, techno en vooral belachelijk veel geld circuleren, zijn de protagonisten op zoek naar kicks en roem, maar ook naar respect en liefde. Things money can’t buy.

NFF/VAF Plus:
Zillion
ontvangt daarnaast een realiseringsbijdrage van €100.000 in het kader van NFF/VAF Plus.

De volgende majoritaire Nederlandse coproducties zijn geselecteerd voor ondersteuning in realisering door het VAF:
Sleep.
(speelfilm), €200.000
Regie en scenario: Jan-Willem van Ewijk
Producent: Savage Film (BE), The Film Kitchen (NL)
Logline: Sleep. van Jan-Willem van Ewijk (Nu., Atlantic.) vertelt het verhaal van Jacob (46) die met zijn dochter Sophie (15) door de Verenigde Staten reist. Het plezier dat ze samen hebben wordt verstoord door heftige ruzies omdat Sophie vaak plotseling verdwijnt. Op een groot festival in de woestijn van Nevada neemt Sophie afscheid van haar vader. Dit is voor Jacob een keerpunt. Als hij daarna weer zijn vrouw ontmoet, blijkt dat deze reis voor hem de manier was om een trauma te verwerken.

The Waste land (documentaire), €50.000
Regie en scenario: Chris Teerink
Producent: Doc.Eye Film (NL), Associate Directors (BE)
Logline: Het gedicht The Waste Land van T. S. Eliot opent een wereld vol onzekerheid. De film is een speurtocht naar het geheim van deze tekst die al bijna honderd jaar de gemoederen bezig houdt. Een filmische reis langs verschillende hoofdpersonen en plekken, verteld in foto’s, stuurt langzaam maar zeker aan op een onontkoombare conclusie...

NFF/VAF Plus:
Nr. 10
(speelfilm), €100.000
Regie en scenario: Alex van Warmerdam
Producent: Graniet Film (NL), CZAR Film (BE)
Logline: Günter, een acteur, is als kind gevonden in een Duits bos. Over zijn afkomst heeft hij zich nooit iets afgevraagd. Op een dag duiken de kompanen van kardinaal Wassinski op. Pas nadat zij ongemerkt hebben meegeholpen aan zijn teloorgang, wordt Günter op de hoogte gebracht van zijn ware afkomst.

Nieuwe deadlines 2020
Voor 2019 zijn de deadlines verstreken. In 2020 kan er opnieuw aangevraagd worden voor Realisering minoritaire coproducties met VAF. De deadlines voor indiening 2020 worden begin november bekendgemaakt. Klik hier voor meer informatie.

(Foto: De Patrick, toekenning Realisering minoritaire coproductie met VAF in 2018)