Spring naar inhoudSpring naar footer

Nederland in de spotlight op het Les Arcs Filmfestival

Nederland is focusland tijdens de komende editie van het Les Arcs Film Festival, dat plaatsvindt van 16 tot 23 december in de Franse Alpen. Nederlandse cinema krijgt een prominente plek in het festivalprogramma. Daarnaast staan ook Nederlandse projecten die momenteel in ontwikkeling en in productie zijn, volop in de schijnwerpers in de Industry Village, waar internationale professionals en Nederlands talent gelegenheid krijgen elkaar te ontmoeten en te netwerken. Een grote delegatie van regisseurs, producenten, componisten en andere filmprofessionals uit Nederland zal naar het festival afreizen. Het Nederlandse focusprogramma van Les Arcs is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Filmfonds, Buma Music in Motion en SEE NL.

Een groot aantal speelfilms is opgenomen in het filmprogramma van het festival. Ena Sendijarević’s Sweet Dreams**, die eerder zes Gouden Kalveren won op het Nederlands Filmfestival, in de prijzen viel op de festivals van Locarno en Chicago en is gekozen als Nederlandse Oscarinzending, is een van de acht films in de Officiële Competitie van Les Arcs en dingt mee naar de Crystal Arrow. Melk**, de debuutfilm van Stefanie Kolk die haar wereldpremière beleefde in Venice Giornate degli Autori, is onderdeel van Hauteur, de sectie voor gedurfde auteurcinema over hedendaagse onderwerpen. In het speciale Nederlandse focusprogramma worden verscheidene recente en iets minder recente succesfilms gepresenteerd, waaronder Zwartboek van Paul Verhoeven, Borgman* van Alex van Warmerdam, Brimstone** van Martin Koolhoven, Bloody Marie** van Guido van Driel, Silver Haze** van Sacha Polak, Kiddo** van Zara Dwinger en de lange documentaire They Call Me Babu** van Sandra Beerends.

Ook een gevarieerde selectie van toonaangevende en prijswinnende korte films zal te zien zijn op het festival. Een Dag in het leven van een vrouwfiguur van Ilke Paddenburg (Millstreet Films) viert haar internationale première binnen de Officiële Korte Film Competitie. Het speciale focusprogramma bestaat uit onder andere de animatiefilms A Single Life* van Job, Joris en Marieke, Varken van Jorn Leeuwerink en It’s Nice In Here* van Robert-Jonathan Koeyers en de korte live action films Foster* van Jordi Wijnalda en Vlekkeloos* van Emma Branderhorst.

Filmmaker Emma Branderhorst is tevens geselecteerd voor de Talent Village, het onderdeel binnen de Industry Village dat is gericht op een nieuwe generatie van filmmakers die lef en ambitie tonen en hen begeleidt op het traject van hun eerste speelfilm. Emma neemt deel aan Talent Village met haar project This Will Not End Well (geproduceerd door Keplerfilm).

Binnen de Les Arcs Co-Production Village is Nederland ook sterk vertegenwoordigd dit jaar: Ena Sendijarević met haar nieuwe project The Possessed (productie: Aventura), regisseur Emiel Sandkte met Don’t Let Us Drown (productie: Room for Film) en Emma Westenberg met Angels (productie: Halal).

Tot slot ontbreekt ook de top van de Nederlandse filmmuziek niet. Laura Bell, music supervisor voor Sweet Dreams, zal samen met de regisseur van deze film en producent Erik Glijnis (Lemming Film) een masterclass geven. Daarnaast zullen filmcomponisten Ella van der Woude (o.a. bekend van Moloch en Silver Haze) en Matthijs Kieboom (o.a. Wolf en serie Van der Valk) deelnemen aan een matchmaking programma, Jac van Exter (Kiddo) neemt deel aan het talent-traject én de Amsterdamse indie elektronische band CUT_ van Belle Doron en Sebastiaan Dutilh treedt op tijdens de openingsceremonie.

*ondersteund door het Nederlands Filmfonds
**ondersteund door het Nederlands Filmfonds en Netherlands Production Incentive
Bron: SEE NL