Spring naar inhoudSpring naar footer

Jaarverslag: Het Nederlands Filmfonds in 2023

Terugkijkend was 2023 een jaar vol beweging, zowel voor het Filmfonds als de filmsector. Na de coronajaren steeg de omzet van de audiovisuele sector in Nederland naar een recordhoogte, en producties als Kiddo, De Bezette Stad en Sweet Dreams gooiden hoge ogen in binnen- en buitenland. Opvallend was ook aantrekkingskracht van immersief werk; maar liefst 5 Nederlandse VR-producties werden geselecteerd voor het filmfestival van Venetië. Te midden van het snel veranderende speelveld voerde het Filmfonds in samenspraak met de sector een aantal vernieuwingen door.

Zo besloten we om te koersen op minder regelingen, minder rondes en onze werkprocessen eenvoudiger te maken. De budgetten voor de verschillende fases van film maken werden verhoogd. Door in een vroeg stadium scherp te selecteren, willen we een klein, divers aantal producties steunen met meer geld. Van makers verwachten we in de ontwikkelings- en realiseringsfase van hun film steeds meer duidelijkheid over hun visie op het publiek dat ze willen bereiken: wat voor film wil je maken, waarom nu en voor wie?

In het jaarverslag van 2023 blikken we terug op het afgelopen jaar met mensen uit verschillende hoeken van de filmsector. Scenarist Nena van Driel vertelt over het schrijven van meerdere films, waaronder de hit Kiddo. Daarnaast gaat Céline Daemen in op het verhaal achter haar VR-productie Songs for a Passerby en breken Merel Gilsing en Jolijn Peters namens de educatiehubs een lans voor het belang van film in het onderwijs.