Spring naar inhoud Spring naar footer

Wei bekroond met Kristallen Film

Meer dan 10.000 bezoekers hebben Wei, de documentaire van Ruud Lenssen, in de bioscoop gezien. De film heeft daarmee de Kristallen Film-status behaald. Regisseur en distributeur Ruud Lenssen nam de award donderdag feestelijk in ontvangst in Utrecht. De Kristallen Film Award is een initiatief van het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. Wei is de eerste film die in 2020 de Kristallen Film Award ontvangt.

Wei is een documentaire van Ruud Lenssen waarin hij het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vastlegt: Vader Jac heeft zijn eigen paradijsje gecreëerd: een hectare natuurgrond met paarden, kippen en moestuin. De wei is zijn levenswerk en Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen. Juist nu bij hem dementie is geconstateerd. De natuur en zijn dieren geven Jac troost en houvast in een steeds verwarrender bestaan.

Moeder Ria ziet Jac’s achteruitgang met lede ogen aan. De zorgen voor haar man worden groter en ze moet steeds meer van haar eigen leven opgeven. Haar gevoelens van liefde en zorgzaamheid slaan regelmatig om in frustratie en eenzaamheid. Desondanks wil ze Jac thuis verzorgen, zo lang het kan. Maar terwijl Jac probeert vast te houden aan zijn paradijs komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij. Wei is niet alleen een film over dementie en mantelzorg, maar tevens een liefdevol verhaal over de vergankelijkheid van het leven.

Wei is geregisseerd en geproduceerd door Ruud Lenssen. De film ging in première op het IDFA en eindigde daar in de top 15 publieksfavorieten. Hoofdrollen in de documentaire zijn de ouders van Ruud, vader Jac en moeder Ria. Ruud Lenssen Documentaires verzorgt de filmdistributie van Wei, die momenteel nog in 25 bioscopen draait.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

Still: Wei, Ruud Lenssen