Spring naar inhoudSpring naar footer

Vijf nieuwe Ultrakort animatiefilms geselecteerd

Voor de dertiende editie van Ultrakort zijn vijf nieuwe plannen geselecteerd voor een realiseringsbijdrage van maximaal €65.000.

Ultrakort is de competitie voor korte animatiefilms waarbij filmmakers de mogelijkheid krijgen hun film - met een ultrakorte speelduur van maximaal twee minuten - aan een groot publiek te tonen.

Het is het derde jaar dat het Filmfonds samenwerkt met de bioscoopexploitant Vue en alle bij het Nederlands Filmtheater Overleg (NFO) aangesloten filmtheaters. Met deze partners is niet alleen het aanbod, maar ook het bereik van Nederlands animatietalent verbreed en vernieuwd. In september dit jaar gingen de zes films van de twaalfde editie Ultrakort feestelijk in première in Vue Hilversum en die zijn dit najaar nog te zien in de Vue bioscopen, de NFO filmtheaters en op Picl.

Er zijn totaal 17 aanvragen ingediend en de lat lag hoog. Er is een veelbelovende selectie van vijf projecten gemaakt met kansen voor zowel gevestigd als nieuw talent en een combinatie daarvan. En er is rekening gehouden met een palet dat verschillende technieken toont en publieksgroepen bedient.

De vijf geselecteerde projecten zullen verspreid door het hele land in het najaar van 2022 worden vertoond in het voorprogramma van grote speelfilms in de Vue-bioscopen en in de NFO filmtheaters.

De volgende geselecteerde projecten zullen worden vertoond in de 19 Vue-bioscopen:

Hunebed

Productie: Stichting il Luster Films
Regie & scenario: Sem Assink
Logline: 3000 v Chr. Een groepje primitieve bewoners van de Lage Landen vecht tegen de elementen en de honger. Hun grenzeloze ongeorganiseerdheid en impulsiviteit leidt wonder boven wonder tot de 'uitvinding' van de hunebedden.
Techniek: 3D CGI

De Kameleon

Productie: Stichting il Luster Films en 5AM Studio’s
Regie: Pim ter Braak
Scenario: Patrick Raats
Logline: Een Kameleon probeert zich met zijn camouflage te beschermen voor naderend gevaar, maar wordt steeds gedwongen om weg te vluchten en komt zo in steeds gevaarlijker situaties terecht.
Techniek: stop motion/kleianimatie

Het volgende geselecteerde project zal zowel als voorfilm in de Vue Bioscopen te zien zijn als in de Nederlandse Filmtheaters:

Dog Days

Productie: Submarine Animation
Regie: George Hampshire
Scenario: Milo Cremer Eindhoven
Logline: Een man met een gebroken hart klampt zich vast aan het laatst overgebleven stukje van zijn relatie: de geliefde teckel van zijn ex. Zijn onvermogen om los te laten, zorgt niet alleen voor chaos in de stad, maar heeft ook een groeiende invloed op zijn dagelijks leven. Totdat zijn wereld instort.
Techniek: 2D handgetekend en geschilderde achtergronden

De volgende geselecteerde projecten zullen als voorfilm in de Nederlandse Filmtheaters te zien zijn:

Stilleven met vrouw, thee en brief

Productie: Volya Films
Scenario & regie: Tess Martin
Logline: Een portret van een vrouw in twee fasen van haar leven.
Techniek: Stop motion/Pixilation

Vliegen

Productie: Spotted Bird
Scenario & regie: Patty Stenger
Animatie: Mackenzie Fincham
Logline: De dochter van Margot bepaalt wat het beste is voor haar oude moeder. Tot Margot zelf de regie over haar leven terugpakt. Sterven gaat ze toch, dan liever met liefde en lol.
Techniek: 2D digitaal handgetekend

Beeld: Hunebed, Dog Days, Stilleven met vrouw, thee en brief, Vliegen