Spring naar inhoudSpring naar footer

Vier nieuwe consulenten versterken team Filmfonds

Per 1 september starten er vier frisse, nieuwe talenten als filmconsulent bij het Filmfonds. Robil Rahantoeknam, Rogier de Blok, Urias Boerleider en Sherin Seyda zijn allen op geheel verschillende wijze in aanraking gekomen met de Nederlandse filmsector en brengen zo hun eigen ervaring, achtergrond en discipline mee ter versterking van het huidige team.

Directeur Bero Beyer over hun komst: 'Het team van filmconsulten is de meest essentiële schakel voor onze selectieve subsidies. Met verschillende ervaringen voor en achter de camera en met uiteenlopende perspectieven vullen Robil, Rogier, Urias en Sherin ons bestaande team van roulerende consulenten op geheel eigen wijze aan. Ik ben dan ook zeer blij dat we met deze versterking een ervaren groep professionals in huis hebben, die hopelijk recht doet aan de breedte van de Nederlandse film industrie.'

Bij het Fonds zijn filmconsulenten verantwoordelijk voor de inhoudelijke selectie van aanvragen die een beroep doen op een reguliere bijdrage in de ontwikkeling en realisering van films. Zij worden voor een beperkte termijn aangesteld en werken samen met het subsidiebureau dat verantwoordelijk is voor de zakelijke en productionele toetsing.

Robil Rahantoeknam:

Samen met mijn collega’s ben ik nu medeverantwoordelijk voor de koers van de Nederlandse filmindustrie. Een industrie waar ik de afgelopen 13 jaar werkzaam in ben geweest, waar ik me ontzettend in thuis voelde en waar ik nog steeds veel van houd. Maar tegelijk een industrie die behoefte heeft aan nieuwe verhalen en smacht naar verfrissing. De Nederlandse film is voor iedereen en ik hoop dat de films die ik mede mogelijk ga maken een afspiegeling zullen zijn van de rijkdom aan verhalen die dit land te bieden heeft.’

De afgelopen jaren heeft Robil (1981) gewerkt als Production Sound Mixer aan speelfilms zoals Suriname (2019), De Belofte van Pisa (2018), My Foolish Heart (2016 - winnaar NFF Gouden Kalf Beste Sound Design), November (2015 - winnaar Tribeca Film Festival Best Cinematography, winnaar EFTA Best Sound Design), Never without you (2010 - winnaar NFF Gouden Kalf best feature length documentary) en Wavumba (2011 - winnaar Tribeca Film Festival best director award).

Ondertussen werkte hij aan series als Mocro Maffia 2, Van God Los en Vechtershart, korte films als Groeten uit Erbil (2016), Mama (2010 - nominatie NFF Gouden Kalf beste televisiedrama) en Nachtwake (2008 - o.a. winnaar beste documentaire 2008 VII open St. Petersburg). Tot 2013 was hij werkzaam binnen de postproductie geluid voor films als Tula: The Revolt (2013) en Winterstilte, waar hij samen met Huibert Boon en Alex Booy in 2008 een Gouden Kalf won voor Beste Sound Design.

Robil is geboren in Zwolle en heeft in 2009 de opleiding Sound Design afgerond aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam, waar hij nu woont.

Rogier de Blok:

Filmmaken is topsport, weet ik uit ervaring. De komende jaren hoop ik als filmconsulent dan ook bij te kunnen dragen aan een professioneel Nederlands filmklimaat van internationaal niveau. Mijn ambitie daarbij is om filmmakers vertrouwen te geven, ze te bewegen lef te tonen en de randen op te zoeken en tegelijkertijd het vakmanschap en het ambacht van het scenario schrijven niet te onderschatten.’

Rogier (1976) is een ervaren scenarioschrijver, scriptcoach en scenariodocent. Zijn speelfilms werden geselecteerd voor vele festivals, waaronder Cannes, Berlijn en Toronto en wonnen vele (inter)nationale prijzen, waaronder Gouden Kalveren en een EMMY Award. Hij behaalde zijn Master in Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en studeerde Scenario aan de Filmacademie.

Tussen 2016 en 2019 zat Rogier namens het Filmfonds in de selectiecommissie voor KORT! en sinds 2014 is hij tevens scriptcoach voor projecten in regelingen als De Oversteek, De Straat en bij reguliere speelfilms.

Als gastdocent scenario was en is hij momenteel verbonden aan de Schrijversvakschool, Nederlandse Filmacademie en UvA (Film- en Televisiewetenschappen) en sinds 2015 schrijft Rogier bijdragen over scenarioschrijven voor filmmagazine Plot.

Urias Boerleider:

Als ik hier over een paar jaar weer vertrek en ik aandeel heb kunnen leveren aan het verbreden van het palet van de Nederlandse kwaliteitsfilm, is mijn missie als filmconsulent geslaagd. Wat dat betekent? Dat de rijkdom aan verschillende perspectieven die we in ons land hebben, ook vertegenwoordigd is in het Nederlandse film en televisie aanbod.’

Urias (1971) is afgestudeerd als theaterregisseur en dramadocent aan de Toneelacademie Maastricht. Sinds 2002 is hij werkzaam als acteur voor zowel theater, film en tv en als rollenspelacteur en communicatietrainer voor bedrijven en instellingen.

Als regisseur werkt hij aan diverse theater- en filmprojecten. Voor de jazzafdeling van het conservatorium Maastricht verzorgt hij als dramadocent lessen in Stage Performance en is hij sparringpartner voor verschillende (theater)makers.

Urias was zelf o.a. te zien in de series SpangaS en Dokters en in de film Singel39 (2019). Hiervoor speelde hij bij Theater Utrecht en in voorstellingen van Teatro Munganga en Bali/Compagnie Dakar.

Sherin Seyda:

Ik kijk ernaar uit om bij te dragen aan een divers filmlandschap waar veel verschillende kijkers en makers zich in kunnen vinden.’

Als schrijver, regisseur en producent heeft Sherin (1986) o.a. de korte films Riders (2020), Meeting Point (2018) en Gens du Sud (2017) op haar naam staan. Daarvoor was ze werkzaam als o.a. gastdocent aan de KABK Den Haag, maakte ze visual art projects in Amsterdam, Brussel en New York en zette ze haar eigen muziek- en film productiebedrijf op.

Sinds 2018 werkt Sherin als moderator, presentator en programmamaker voor o.a. De Balie, IDFA, IFFR en Human Rights Watch Film Festival. Als Cinema Programmamaker bij De Balie ontwikkelde zij de programma’s voor speciale filmscreenings en premières, leidde zij talkshows en paneldiscussies en was zij hoofdcoördinator voor de twee jaarlijkse filmfestivals bij De Balie, World Cinema Amsterdam en IDFA.

Sherin is geboren in Berlijn en studeerde film en rechten in het Verenigd Koninkrijk en aan de Sorbonne in Parijs. Aan de Universiteit van Amsterdam haalde zij haar Bachelor Psychologie en haar Bachelor en Master International Law. In 2020 sluit zij haar studietijd af met een Master in Audiovisual Arts aan de LUCA School of Arts in Brussel.


Naast Robil, Sherin, Rogier en Urias maken Suzanne van Voorst, Signe Zeilich-Jensen, Nathalie Alonso Casale, Dick Tuinder, Erik van Drunen en Iwana Chronis deel uit van het consulententeam.