Spring naar inhoudSpring naar footer

Ultrakort 2022: Vijf animatiefilms geselecteerd

Voor de veertiende editie van Ultrakort zijn vijf nieuwe plannen geselecteerd voor een realiseringsbijdrage van maximaal €65.000.

Ultrakort is de competitie voor korte animatiefilms waarbij filmmakers de mogelijkheid krijgen hun film - met een ultrakorte speelduur van maximaal twee minuten - aan een groot publiek te tonen. Het is het vierde jaar dat het Filmfonds samenwerkt met de bioscoopexploitant Vue en de bij het Nederlands Filmtheater Overleg (NFO) aangesloten filmtheaters. Met deze partners is niet alleen het aanbod, maar ook het bereik van Nederlands animatietalent verbreed en vernieuwd.

Tijdens afgelopen Nederlands Film Festival zijn de vijf Ultrakorte animatiefilms bekendgemaakt. Deze worden vanaf het najaar 2023 door bioscoopketen Vue, de NFO filmtheaters en Picl vertoond als voorfilm bij grote bioscoopfilms.

De volgende geselecteerde projecten zullen worden vertoond in de 21 Vue-bioscopen:

Hoogspel

Regie: Anselm Oettel & Patty Stenger
Scenario: Patty Stenger
Producent: Spotted Bird
Logline: In een vlaag van jaloezie doet Mira alles om haar liefde voor Doenja beantwoord te krijgen. Na een wilde en gevaarlijke klimtocht door de stad krijgt ze haar zin, maar liefde laat zich niet afdwingen.

Crumble

Regie: Max Peterse en Eileen Boeijkens
Scenario: Britt Snel
Producent: Family Affair Films
Logline: In een wereld die stervende is houdt een angstige steen zich krampachtig vast aan de plek die hij kent, wanneer de grond om hem heen begint af te brokkelen moet de steen zijn angst overwinnen om de sprong in het diepe te wagen.

Monsterlijk Mooi

Regie: Iskander Mos
Scenario: Rosa Sanne de Jong
Producent: PHUNK Animation Studio
Logline: Yara (13) heeft een bijzonder tekentalent, maar is verlegen en daardoor eenzaam. Dat verandert als ze in haar woede haar superkracht vindt en een eind maakt aan het sadistische onrecht van de docent.

De volgende geselecteerde projecten zullen als voorfilm in de Nederlandse Filmtheaters te zien zijn:

Koet

Regie en scenario: Marlies van der Wel
Producent: Halal Scripted
Logline: Een veerpont dobbert eenzaam op het water. Sinds de bouw van een brug zijn er geen passagiers meer. De schipper wordt geplaagd door een meerkoet die spullen van hem steelt en er zijn nest mee bouwt. Als de meerkoet de eenzaamheid van de schipper opmerkt besluit hij hem te helpen.

Penumbra

Regie en scenario: Rianne Stremmelaar
Art director: Saverio Wielkens
Producent: Valk Productions
Logline: In een klein vestingstadje aan de rand van de Veluwe staat een groot wit landhuis met een enorme boomgaard er omheen. In het huis woont een gezin en de boomgaard wordt bewoond door een kraaienkolonie. Als een zwarte wolk, dreigend boven het huis houden ze de familie in de gaten. Wat gebeurt er als deze werelden samenkomen?

De vijf films van de dertiende editie Ultrakort, die tijdens het Nederlands Filmfestival feestelijk in première zijn gegaan, zijn vanaf nu te zien op het grote doek:

De Kameleon in de Nederlandse Vue Cinema’s bij De Grote Sinterklaasfilm: Gespuis in de Speelgoedkluis (release 5/10) en De Club van Sinterklaas en de Race Tegen de Klok (release 12/10)
Hoeba in de Nederlandse Vue Cinema’s bij Black Adam (release 19/10)
Dog Days in de Nederlandse Vue Cinema’s bij Kwestie van Geduld (release 20/10) en in de Nederlandse Filmtheaters bij Triangle of Sadness (release 15/12)
Fly in de Nederlandse Filmtheaters bij The Son (release 10/11)
Stilleven met Vrouw, Thee en Brief in de Nederlandse Filmtheaters bij The Banshees of Inisherin (release 26/01)

Beeld: NFF 2023, Hoogspel, Monsterlijk Mooi, Penumbra