Spring naar inhoudSpring naar footer

Toekenningen Vrijplaats voor ervaren scenaristen

In het kader van de Vrijplaats voor ervaren scenaristen heeft het Nederlands Filmfonds vier aanvragen gehonoreerd: van Bastiaan Kroeger, Clara van Gool, Luuk van Bemmelen en Marnie Blok.

Bastiaan Kroeger ontwikkelt binnen de Vrijplaats Profiler. Kroeger schreef eerder het scenario voor C’est déjà l’été (2010), geregisseerd door Martijn Maria Smits. Voor Mees Peijnenburg schreef hij het scenario voor de One Night Stand Geen Koningen in ons Bloed (2015), winnaar van het Gouden Kalf voor beste tv-drama. Momenteel schrijft hij het scenario van Methusalem voor Floor van der Meulen, binnen het Filmfonds-programma Talentontwikkeling in Internationale Context. Profiler vertelt het verhaal van Tommy (42), die zich na een geweldsincident op de school van zijn zoon een loser voelt. Hij besluit profiler te worden. Wat Tommy niet ziet, is dat zijn angst het gezin gijzelt en meer schade aanricht dan welke terroristische aanslag dan ook.

Clara van Gool werkt binnen de Vrijplaats aan Available Light, een hedendaagse mystery-thriller die ontstaat vanuit de symbiose van dans en filmische mise-en-scene. Van Gool maakte eerder onder meer de prijswinnende docu-drama Voices of Finance (2015). Haar film The Beast in the Jungle beleefde dit jaar de première op IFFR.

Luuk van Bemmelen benut de Vrijplaats voor de ontwikkeling van de lange animatiefilm Hond zoekt Baasje. Van Bemmelen debuteerde als scenarist met de serie Willemspark (2007), en werkte daarna aan films als Dik Trom (2010) en de serie De Regels van Floor (2018). Momenteel werkt Van Bemmelen samen met Lotte Tabbers aan het scenario van een twaalfdelige animatieserie Kop Op, de vertaling van de gelijknamige, met een Emmy bekroonde film van Job, Joris en Marieke. In Hond zoekt Baasje ontdekt Toby dat zijn hond Rufus een afgedankte speurhond is. Samen met Rufus probeert hij een inbraak op te lossen, in de hoop de relatie met zijn gescheiden vader te herstellen.

Marnie Blok ontwikkelt binnen de Vrijplaats Een gelukkig Leven. Blok schreef het scenario van een groot aantal speelfilms, waaronder Taped (2012) en de Zweedse Film, Simon and the Oaks (2011). Samen met Philip Huf schreef ze het scenario van Niemand in de Stad. Met Karen van Holst Pellekaan schreef zij het scenario van de speelfilms Kenau (2014), Jackie (2012) en De gelukkige Huisvrouw (2010). In 2019 komt de speelfilm Shit Happens uit, een Telescoop-project waarvoor zij het scenario schreef. Een gelukkig Leven vertelt het verhaal van Anna, die moeder wordt haar zestiende en grootmoeder op tweeëndertigste. Pas als haar kleinzoon wordt geboren gaat haar moederhart open. Maar dan gaat ook het verleden, zorgvuldig verzwegen en verborgen, opspelen. Anna’s zwijgen blijkt niet de manier om haar dochter tegen de gruwelen uit het verleden te beschermen.

Dit was de laatste aanvraagronde voor Vrijplaats voor ervaren scenaristen. Met een Vrijplaats konden ervaren scenaristen binnen een jaar in alle vrijheid een treatment of eerste scenarioversie van een oorspronkelijk idee verder ontwikkelen. Vanaf dit jaar is het ook mogelijk voor een scenarist, die eerder hoofdverantwoordelijk was voor een uitgebrachte speelfilm of lange animatiefilm, zelfstandig scenario-ontwikkeling aan te vragen bij het Fonds. De bestaande aanvraagmogelijkheid voor de Vrijplaats voor ervaren scenaristen komt daarmee te vervallen. Vanaf 1 mei is hierover meer te lezen op de website van het Filmfonds, in het aangepaste Deelreglement Ontwikkeling.