Spring naar inhoudSpring naar footer

Thessa Meijer geselecteerd voor het Van Doesburghuis

Afgelopen voorjaar was het Filmfonds op zoek naar een nieuwe resident voor het Van Doesburghuis in Meudon, Parijs. In de atelierwoning die Theo van Doesburg eind jaren twintig voor zichzelf en zijn vrouw Nelly ontwierp, kunnen makers en beschouwers, van regisseur tot curator, scenarioschrijver tot onderzoeker, architect tot maker van digitale cultuur op het gebied van film, ontwerp en digitale cultuur onderzoek doen, ideeën uitwerken of nieuw werk maken.

Uit de in totaal 14 ontvangen aanvragen is afgelopen juni regisseur Thessa Meijer geselecteerd voor deze residency, die van 5 november 2023 t/m 25 februari 2024 zal plaatsvinden in Parijs.

Met haar afstudeerfilm won Thessa in 2015 de Filmfonds Wildcard, waarna ze de televisiefilm The Day My House Fell maakte. Haar videoclip Mind Dear werd vertoond op SXSW Film Festival en werd genomineerd voor de 3FM Award Best Video. Samen met HALAL maakte ze korte film The Walking Fish, waar ze een Special Jury Prize en Gold Screen won. In 2020 werd de film namens Nederland ingezonden voor korte film competitie van de Oscars. Thessa nam eerder deel aan de Cinéfondation Festival de Cannes residentie, waar ze werkte aan haar debuutfilm Volcano Girl.

Bijdrage

De huur van de atelierwoning wordt direct door de fondsen aan de stichting het Van Doesburghuis voldaan. Per maand wordt aan de resident een bijdrage van € 2.000,- ter beschikking gesteld voor reis-, materiaal-, transport en verblijfskosten.

Achtergrond

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Filmfonds, het Fonds Podiumkunsten, het Mondriaan Fonds en het Letterenfonds bieden sinds 2017 via open oproepen gezamenlijk deze residency aan in het Van Doesburghuis in Meudon, Parijs waar makers hun artistieke praktijk verder kunnen ontwikkelen. Het Mondriaan Fonds treedt op als penvoerder van de aanvraagprocedure.

Beeld: in het Van Doesburghuis door Johannes Schwartz