Spring naar inhoudSpring naar footer

Ruim 100.000 bezoekers voor DUMMIE DE MUMMIE EN DE SFINX VAN SHAKABA

DUMMIE DE MUMMIE EN DE SFINX VAN SHAKABA, het vervolg op de succesvolle familiefilm DUMMIE DE MUMMIE, heeft nu al ruim 100.000 bezoekers behaald. De Gouden Film wordt later vandaag namens het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds uitgereikt aan hoofdrolspeler Julian Ras. Daarnaast wordt op een later moment de Gouden Pen namens Netwerk Scenarioschrijvers overhandigd aan Tijs van Marle, scenarioschrijver van de film. DUMMIE DE MUMMIE EN DE SFINX VAN SHAKABA is gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek van Tosca Menten.

Dummie is inmiddels helemaal thuis in Polderdam, het dorp waar Goos (Julian Ras) en zijn vader Klaas (Roeland Fernhout) hem onderdak hebben verleend. Ze gaan samen naar school en zijn de beste vrienden. Tot ze opeens beseffen dat Dummie (Yahya Gaier) niet kan eten en dus ook nooit groot zal worden. Meester Krabbel (Marcel Hensema) snapt het probleem, en ontdekt dat er een eeuwenoud Egyptisch beeldje moet zijn met olie erin wat Dummie zou kunnen helpen. Goos wil direct op zoek naar het beeldje, maar dat blijkt op de bodem van de zee te liggen. Dummie besluit dat hij dan maar heel beroemd wil worden: als tekenaar. De schilderwedstrijd van de krant is het perfecte podium daarvoor. Een model heeft hij al gevonden: mevrouw Friek! (Jennifer Hoffman). Terwijl Dummie aan het schilderen slaat, zet Goos alles op alles om het beeldje boven water te krijgen. Zelfs al betekent dat op bezoek gaan bij een mysterieuze dame (Katja Schuurman). DUMMIE DE MUMMIE EN DE SFINX VAN SHAKABA is gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek van Tosca Menten.

DUMMIE DE MUMMIE EN DE SFINX VAN SHAKABA is een film van regisseur Pim van Hoeve, die eerder verantwoordelijk was voor de succesvolle voorganger DUMMIE DE MUMMIE, naar het scenario van Tijs van Marle. De film is geproduceerd door Paul Voorthuysen van PV Pictures in co-productie met Nickelodeon en is tot stand gekomen met steun van het Abraham Tuschinski Fonds en een bijdrage uit Suppletie en de Netherlands Film Production Incentive van het Nederlands Filmfonds. DUMMIE DE MUMMIE EN DE SFINX VAN SHAKABA wordt gedistribueerd door Dutch FilmWorks en is momenteel in 132 bioscoopzalen te zien. De gelijknamige boeken van Dummie de Mummie worden uitgegeven door Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum b.v.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken. Bij de Gouden Film wordt tevens door Netwerk Scenarioschrijvers de Gouden Pen uitgereikt aan de scenarioschrijver van de film.

DUMMIE DE MUMMIE EN DE SFINX VAN SHAKABA is de achttiende film die dit jaar de Gouden Film status bereikt.

www.dummiedefilm.nl