Spring naar inhoudSpring naar footer

Quo Vadis, Aida? en Where is Anne Frank? genomineerd voor European Film Awards 2021

Vandaag heeft de European Film Academy de nominaties aangekondigd van de 34ste European Film Awards. Drie Nederlandse minoritaire coproducties zijn in diverse categorieën genomineerd. De meer dan 4100 leden van de academy zullen nu met hun stem de winnaars bepalen. De bekendmaking en de uitreiking van de awards vinden plaats tijdens de awardceremonie zaterdagavond 11 december in Berlijn.

Quo Vadis, Aida? is genomineerd in vier categorieën waaronder Beste Film en Beste Regie. De speelfilm van Jasmila Žbanić (Grbavica, winnaar Gouden Beer) is een fictieve weergave geeft van de genocide in Srebrenica. Aïda (Jasna Đuričić) werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aïda er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden. Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht. Quo Vadis, Aida? werd geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië. De film is daarnaast geselecteerd voor het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en is de Oscarinzending voor Bosnië en Herzegovina. De film kwam tot stand met een bijdrage van het Filmfonds en de Netherlands Film Production Incentive.

Ari Folman’s animatiefilm Where is Anne Frank? is genomineerd voor Beste Europese Animatiefilm. De film werd eerder geselecteerd voor de officiele selectie van het filmfestival in Cannes 2021. In de film komt Kitty, het denkbeeldige vriendinnetje aan wie Anne dagboekbrieven schreef, tot leven. Ze heeft geen weet van het tragische lot van Anne en gaat naar haar op zoek. De film werd geproduceerd door het Belgisch bedrijf Walking the Dog in coproductie met Magellan Films en het Nederlandse productiehuis Submarine. De film kwam tot stand met een bijdrage van het Filmfonds en de Netherlands Film Production Incentive.

Naast deze twee films is ook Babi Yar. Context van Sergei Loznitsa (Atoms & Void in coproductie met het Babyn Yar Holocaust Memorial Center) genomineerd, in de categorie Beste Documentaire. Babi Yar is een ravijn aan de rand van de Oekraïense hoofdstad Kiev waar een van de grootste massa-executies in de geschiedenis heeft plaatsgevonden. In deze documentaire toont Sergei Loznitsa de aanloop naar en nasleep van de twee dagen in september 1941, toen op deze plek 33.771 Joden door de nazi’s werden doodgeschoten. De massa-executie vormt het zwijgende centrum van de film, die volledig is opgebouwd uit archiefbeeld, deels achteraf voorzien van geluid. De film gaat tijdens IDFA 2021 in première.

Bekijk hier alle nominaties van de EFA.