Spring naar inhoudSpring naar footer

Nieuwe Nederlandse film commissioner: Roeland Oude Nijhuis

Het Filmfonds verwelkomt Roeland Oude Nijhuis als de nieuwe film commissioner voor Nederland. Namens de Netherlands Film Commission zal Roeland de belangrijkste schakel zijn tussen buitenlandse producenten en de Nederlandse filmindustrie.

De Netherlands Film Commission werd in 2014 samen met de Film Production Incentive gestart om Nederland internationaal op de kaart te zetten als locatie en partner voor de (post-)productie van films en mediaproducties.

Roeland Oude Nijhuis (1978) is een ervaren producent en ondernemer in de creatieve industrie met een stevige internationale blik. Na zijn studie film- en televisiewetenschappen werd hij partner bij productiehuis HALAL. In de jaren die volgden, groeide HALAL uit tot een gerenommeerd productiehuis dat zich begeeft op het snijvlak van film, fotografie, reclame, entertainment en popcultuur. Als Managing Director van HALAL was Roeland verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van de creatieve visie met een sterke focus op culturele impact en innovatie.

Roeland heeft als producent altijd een internationale blik gehad, wat heeft geleid tot vooruitstrevend werk op het gebied van documentaire, speelfilm, fotografie en commercials. Zijn speelfilmdebuut maakte hij met Sam de Jong’s Prins in 2015. De film won drie Gouden Kalveren. Andere projecten die Roeland heeft geproduceerd zijn o.a. All We Ever Wanted (2010), Un Creux dans mon Coeur (2015), Necktie Youth (2015), Genderbende (2017), The Last Ride of the Wolves (2022) en The Sound of Philadelphia (2021).

Roeland start vanaf 1 april 2024 in zijn nieuwe functie en zal de komende maanden ingewerkt worden door huidig film commissioner Bas van der Ree, die later dit jaar zijn AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.

Foto door Karen Rosetzsky