Spring naar inhoudSpring naar footer

New Dawn - nieuw internationaal fonds moet filmindustrie openstellen voor nieuwe stemmen

Cannes - Het Nederlands Filmfonds en het Zweeds Filminstituut zijn de initiatiefnemers achter een nieuw internationaal fonds, genaamd New Dawn. Het fonds wil productiefinanciering en netwerken bieden aan groepen filmmakers die traditioneel moeite hebben om financiering voor hun projecten te krijgen. In slechts twee maanden tijd hebben filminstituten over de hele wereld belangstelling getoond en de eerste landen leggen nu de laatste hand aan de criteria voor het fonds.

De landen die vanaf het begin meedoen zijn Nederland, Zweden, Slovenië, Denemarken, Finland, Frans- en Vlaams-België en Luxemburg. Verwacht wordt dat dit najaar nog een aantal landen bekend worden bekendgemaakt.

De aanvragen zullen vanaf het voorjaar van 2022 kunnen worden ingediend. In aanmerking komen filmprojecten met een regisseur, producent en/of scenarioschrijver uit een van de groepen die in de Mensenrechtenwet van de Verenigde Naties als gediscrimineerde groep worden aangemerkt. Het fonds staat open voor documentaires en fictiefilms van speelfilmlengte (>60 min). Projectgroepen die financiering hebben ontvangen, krijgen ook toegang tot een netwerk met activiteiten gedurende het hele jaar.

"Er is een enorm aantal nieuwe perspectieven en narratieve stemmen die we voor het licht moeten brengen", zegt Anna Serner, CEO van het Zweedse filminstituut. "De filmindustrie is nog steeds een gesloten winkel, gebaseerd op oude netwerken. Er moeten meer filmmakers worden toegelaten als we willen dat de filmindustrie zo levendig, opwindend en belangrijk is als ze kan zijn. De filmindustrie is zich sinds #metoo en Black Lives Matter meer bewust geworden van hoe gesloten haar wereld is. Tot nu toe is er een brede consensus dat we deze nieuwe stemmen moeten gaan vinden. Er zijn grote publieksgroepen die nu niet voor film kiezen, dus we moeten het repertoire verbreden. Want fundamenteel gezien houdt iedereen van film," concludeert Anna Serner.

"Ik ben ervan overtuigd dat als we echt een levendige, open en inclusieve filmindustrie willen die meerdere perspectieven van filmmaken omarmt, we de inherente obstakels niet alleen nationaal maar ook op internationaal niveau moeten aanpakken", zegt Bero Beyer, CEO van het Nederlands Filmfonds. "Daarom heb ik contact opgenomen met Anna Serner en het Zweedse filminstituut, die in mijn ogen pioniers zijn in het omzetten van praten naar handelen op het gebied van gelijkheid en inclusie, om die internationale invalshoek te bespreken. Samen hebben we vele andere publieke financiers benaderd en het was zowel opwindend als inspirerend om zo'n sterke steun te zien van zoveel landen, die de noodzaak en urgentie van het New Dawn-initiatief erkennen en bereid zijn het in de geest en met geld te steunen", zegt Bero Beyer, CEO van het Nederlands Filmfonds.

Verdere details volgen op een van de grote filmfestivals in het najaar.

Foto: Bero Beyer en Anna Serner. Fotograaf: Erik Dalström