Spring naar inhoudSpring naar footer

Nederlandse producties en coproducties geselecteerd voor Berlinale 2017

De volgende Nederlandse producties en coproducties zijn geselecteerd voor de 67ste editie van de Berlinale (9 t/m 19 februari 2017).

Twee Nederlandse coproducties zijn geselecteerd voor Panorama: The Wound* van Zuid-Afrikaanse regisseur John Trengove (Nederlandse coproducent: OAK Motion Pictures) en Centaur* van Kirgizische filmmaker Aktan Arym Kubat (Nederlandse coproducent: Volya Films). The Wound is geselecteerd als de openingsfilm voor Panorama en beleefde de wereldpremière op het Sundance Festival.

Zoals ook in voorgaande jaren, is de Nederlandse jeugdfilm sterk vertegenwoordigd in de Generation competitie. Uilenbal*, geschreven en geregisseerd door Simone van Dusseldorp (producent: Lemming Film) beleeft de internationale première in de Generation Kplus-sectie. In deze zelfde sectie draaien zes Nederlandse korte films, waaronder animatie Sabaku* van Marlies van der Wel (producent: Halal). Daarnaast zijn er vijf afleveringen van de 1 Minuutjes van Stef Visjager en Katinka Baehr (geproduceerd door Radiomakers Desmet) te zien.

In de Generation 14plus-sectie draait de Braziliaanse film Don't Swallow My Heart, Alligator Girl!* (Não devore meu coração!) door Felipe Bragança. De film is gecoproduceerd door Nederlandse productiemaatschappij Revolver Amsterdam en beleefde de wereldpremière op het Sundance Filmfestival.

Voor Forum zijn twee Nederlandse coproducties geselecteerd: The Sea Stares at Us from Afar (El mar nos mira e lejos)* door Manuel Muñoz (coproducent: CTM Docs) en Mzis qalaqi (City of the Sun) van Georgische filmmaker Rati Oneli. Mzis qalaqi beleeft de wereldpremiere op het Forum en is ondersteund door het IDFA Bertha Fund.

Op Forum Expanded draaien twee Nederlandse korte films: The Brick House van Eliane Esther Bots en Tashlikh (Cast Off) door Israelisch/Nederlandse filmmaker Yael Bartana. The Brick House is de afstudeerfilm van Eliane Esther Bots. Tashlikh (Cast Off) is onderdeel van project Conditions of Political Choreography, een onderzoeksproject en tentoonstelling geïnitieerd door het Center for Contemporary Art (Israel) samen met de Neuer Berliner Kunstverein (Duitsland).

*Productie door het Filmfonds ondersteund