Spring naar inhoudSpring naar footer

Nederlandse coproducties Rafiki en Girl geselecteerd voor Cannes Film Festival

De minoritair Nederlandse coproducties Girl van Lukas Dhont en Rafiki van Wanuri Kahiu zijn geselecteerd voor de competitie Un Certain Regard van het Cannes Film Festival. Het festival maakte vanochtend in een persconferentie de officiële selectie bekend van de 71e editie van het festival, dat dit jaar plaatsvindt van 8 tot 19 mei.

Girl is de debuutfilm van regisseur Lukas Dhont. De film is geproduceerd door Menuet (BE), in coproductie met het Nederlandse Topkapi Films en Frakas Productions (BE). Naast de selectie voor Un Certain Regard maakt Girl in Cannes ook kans op de Caméra d’Or prize for best debut feature. De film is mede tot stand gekomen met de regeling Realisering minoritaire coproductie met VAF van het Filmfonds.
De film vertelt het verhaal van de vastberaden 15-jarige Lara, die niets liever wil dan een professionele ballerina worden. Ze moet daarvoor de wereld trotseren, maar ook zichzelf en haar tegenstribbelende lichaam, omdat ze als jongen is geboren.

Rafiki van Wanuri Kahiu (Ras Star, From A Whisper, Pumzi) is geproduceerd door Big World Cinema (ZA), in coproductie met het Nederlandse Rinkel Film, MPM Films (FR), Schortcut Films (LB), Ape&Bjørn (NO), Razor Film (DE), Afrobubblegum (KE). De film is mede tot stand gekomen met Het Nederlands Filmfonds + Hubert Bals Fonds Co-production Scheme.
Good Kenyan girls become good Kenyan wives”, maar Kena en Ziki streven naar meer. Ondanks de politieke rivaliteit tussen hun families, verzetten zij zich en blijven hechte vrienden die elkaar steunen om hun dromen in een onderdrukkende maatschappij te achtervolgen. Wanneer de liefde tussen hun opbloeit wordt de druk ondraaglijk, waardoor de twee meisjes gedwongen worden om te kiezen tussen geluk en veiligheid.