Spring naar inhoudSpring naar footer

Nederlandse (co)producties geselecteerd voor Toronto

Voor de 44ste editie van het Toronto International Film Festival (TIFF) zijn verschillende Nederlandse (co)producties geselecteerd.

Instinct*, de debuutfilm van Halina Reijn wordt gepresenteerd in TIFF’s Contemporary World Cinema-programma. Esther Gerritsen schreef het script voor de film met Halina Reijn. Instinct is geproduceerd door Topkapi Films, in co-productie met Man up en BNNVARA. Carice van Houten en Marwan Kenzari spelen de hoofdrollen in de psychologische thriller over een ervaren psychologe die ondanks haar expertise geobsedeerd raakt door een zedendelinquent. Eerder werd al bekend gemaakt dat Instinct de officiële Openingsfilm is van het Nederlands Filmfestival. In oktober wordt de film uitgebracht in bioscopen in het hele land door distributeur September Film.

Daarnaast is Sergei Loznitsa’s State Funeral geselecteerd voor Toronto’s Wavelengths. Loznitsa’s 25e film is een documentaire op basis van archiefmateriaal dat is gefilmd in 1953 in de Sovjet Unie, tijdens de periode van rouw om de dood van Joseph Stalin. State Funeral is geproduceerd door Atoms & Void (NL) in coproductie met Studio Uljana Kim (LT) en viert zijn wereldpremière tijdens de aankomende editie van het Filmfestival van Venetië, in de Out of Competition-sectie.

De korte animatiefilm Human Nature* beleeft de wereldpremière in de sectie Short Cuts, en gaat op voor de IWC Short Cuts Award for Best Film. De film is geregisseerd door Sverre Frederiksen, geschreven door Britt Snell (animatie door Zaou Vaughan, Sverre Fredriksen, Marike Verbies) en geproduceerd door Family Affair Films. Human Nature is een Ultrakort-film, een competitie voor de realisering van zes ultrakorte animatiefilms, een samenwerkingsproject waarmee een impuls wordt gegeven aan de ontwikkeling van animatietalent in Nederland en aan het bereiken van een breed en divers bioscooppubliek voor de Nederlandse korte animatiefilm. Human Nature gaat over de liefde die mensen voor dieren voelen, en het leed dat wij ze bewust of onbewust aandoen.

Het speelfilmproject In Alaska is geselecteerd voor de coproductiemarkt van TIFF: Ontario Creates’ 14th International Financing Forum. In Alaska (script en regie Jaap van Heusden, productie IJswater Films) werd ontwikkeld binnen het Filmfondsprogramma Talentontwikkeling in internationale context. Eerder dit jaar maakte het project deel uit van het prestigieuze l’Atelier 2019 op het Filmfestival van Cannes.

Eerder maakte TIFF bekend dat de Nederlands minoritaire co-productie The Barefoot Emperor* van Jessica Woodworth & Peter Brosens (NL Producent: Topkapi Films) en The Goldfinch* van John Crowley (NL Producent: Kaap Holland Film) zijn geselecteerd voor het festival.

Het 44ste Toronto International Film Festival vindt plaats van 5 t/m 15 september.

*ondersteund door het Nederlands Filmfonds

(beeld: Human Nature)