Spring naar inhoud Spring naar footer

Nederlands minoritaire speelfilm The Lobster in hoofdcompetitie Cannes

De minoritair Nederlandse co-productie The Lobster van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos en de Nederlandse producent Lemming Film is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Cannes Film Festival. De film dingt mee naar de Gouden Palm op het film festival van Cannes (13-24 mei 2015). Tijdens de persconferentie van het festival vandaag werd bekend gemaakt dat de film daar zijn wereldpremière beleeft.

The Lobster is de vierde speelfilm van Yorgos Lanthimos, die met zijn vorige films ALPS (Hoofdcompetitie Filmfestival Venetië), DOGTOOTH (Prix Un Certain Regard, Oscar nominatie) en KINETTA (Forum Berlinale, Toronto Discovery) internationaal hoge ogen gooide. Met het scenario wonnen Lanthimos en zijn vaste scenarist Efthimis Filippou (Dogtooth, Alps) de ‘ARTE International Prize for best project’ op de Cinemart in Rotterdam.

De film is een co-productie van Element Pictures (IR), Lemming Film (NL), Faliro House (GR), Haut et Court (FR) en Scarlet Films (UK) en is tot stand gekomen met steun van Irish Film Board, het Nederlands Filmfonds, BFI Film Fund, Film4, Eurimages, Greek Film Centre, CNC, Aide aux Cinémas du Monde, CINE+, MEDIA Programme of the European Union en Canal+. De postproductie, de nabewerking van beeld en geluid, van The Lobster heeft plaats gevonden bij Nederlandse Storm Postproductie, Warnier Posta en Wave Studios.

The Lobster vertelt een onconventioneel liefdesverhaal, wat zich afspeelt in de nabije toekomst, waar vrijgezellen opgepakt worden en naar Het Hotel gebracht worden, dit zijn de regels van de stad. In Het Hotel moeten ze binnen 45 dagen een geschikte nieuwe partner vinden. Als dit mislukt worden ze getransformeerd tot een dier naar keuze en vrijgelaten in het bos. Een wanhopige man ontsnapt uit Het Hotel en vlucht naar het bos waar de Loners leven en, hoewel het tegen de regels is, wordt hij verliefd.

De hoofdrollen worden vertolkt door Colin Farrell (PHONE BOOTH, IN BRUGES, MIAMI VICE) en Rachel Weisz (THE MUMMY, THE CONSTANT GARDENER). Andere belangrijke cast wordt gevormd door Ben Whishaw (PERFUME), Lea Seydoux (LA VIE D’ADÈLE), John C. Reilly (BOOGIE NIGHTS, MAGNOLIA).

In Nederland zal de film dit najaar in de Nederlandse bioscopen worden uitgebracht door distributeur De Filmfreak.