Spring naar inhoudSpring naar footer

Nederlands filmtalent krijgt kansen in nieuwe dramaserie ‘Centraal’

Centraal is hét nieuwe talentontwikkelingstraject voor fictieregisseurs en scenaristen.

In de zesdelige dramaserie Centraal wordt iedere aflevering gerealiseerd door een ander team van regisseurs, scenaristen en producenten. Het zijn op zichzelf staande verhalen, maar ze hebben één ding gemeen: ze kruisen elkaar op en rondom station Rotterdam Centraal. Tijdens het schrijfproces werken de teams samen om de zes scenario’s met elkaar te verbinden, onder leiding van scenarioschrijver Mieke de Jong.


Scenarist Mieke de Jong:
“Het station is een plaats waar veel mensen komen. Daarmee is het de ideale locatie om verhalen te laten ontstaan of levens elkaar te laten kruisen.”


Deze vorm van werken is nieuw voor een dergelijk talentontwikkelingstraject. Met de keuze van een overkoepelende locatie is het mogelijk om binnen één traject aan meerdere teams de kans te geven een origineel en visueel interessant scenario te realiseren. De afleveringen zijn wel inhoudelijk met elkaar verbonden, maar kunnen qua stijl van elkaar verschillen.

In totaal zijn er 64 voorstellen ingediend, twaalf daarvan werden in maart dit jaar geselecteerd om verder te ontwikkelen tot treatment. Hieruit is nu een selectie van zes plannen gemaakt om te realiseren als serie-aflevering. De reeks gaat in première op het Nederlands Film Festival 2019 en wordt in het najaar van 2019 uitgezonden op NPO 3.


Centraal is de opvolger van het One Night Stand-traject. Ook dit project biedt nieuwe regisseurs en scenaristen de kans televisiedrama van vijfenveertig minuten te maken en zo een belangrijke stap te zetten in de ontwikkeling van hun talent. Het project is een initiatief van NTR, BNNVARA en VPRO, NPO-fonds, Nederlands Filmfonds en CoBO.

De volgende projecten zijn geselecteerd voor Centraal 2019:

De films worden geproduceerd in coproductie met NTR, BNNVARA en VPRO.

Kijk voor meer informatie op: www.onenightstandoptv.nl en https://www.facebook.com/OneNightStandOpTV