Spring naar inhoudSpring naar footer

Meskina tikt Gouden Film aan

Meskina, het filmdebuut van regisseur Daria Bukvić heeft de Gouden Film-status gehaald. De eigentijdse komedie, gemaakt en geïnitieerd door vrouwen, heeft 100.000 bezoekers getrokken en krijgt hiervoor de Gouden Film Award. De Gouden Film Award is een initiatief van het Nederlands Film Festival en wordt ondersteund door het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds. Soundos El Ahmadi, bedenker van Meskina, werd met de Gouden Film Award verrast door Fadua El Akchaou die meeschreef aan het script en in de film speelt.

Verhaal

Leyla is een dertiger die geen man, kind of duidelijk carrièrepad heeft en als ‘Meskina’, zieligerd, wordt bestempeld. Ze probeert haar eigen weg te vinden en erachter te komen wat haar eigenlijk gelukkig maakt. Ondanks alle verwachtingen en vanzelfsprekendheden die horen bij het ideaalbeeld van familie, liefde en werk. Dat levert niet alleen ongemakkelijke, maar ook hilarische situaties op.

Cast en makers

Meskina is geregisseerd door Daria Bukvić. Het scenario is geschreven door Fadua El Akchaou, Daria Bukvić en Ernst Gonlag, naar een idee van Soundos El Ahmadi. De cast bestaat uit Maryam Hassouni, Soundos El Ahmadi, Jouman Fattal, Nasrdin Dchar, Oscar Aerts, Vincent Banić, Sisi Bolatini, Bilal Wahib, Olaf Ait Tami, Rachida Iaallala, Fadua El Akchaou en Najib Amhali. De film is geproduceerd door NewBe in coproductie met BNNVARA en ROSE stories. Meskina is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds en de Netherlands Film Production Incentive. Distributeur WW Entertainment vertoont de film in 231 bioscopen.

Filmawards

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival, het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires en korte films die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.