Spring naar inhoud Spring naar footer

Kristallen Film voor Doof Kind

Doof Kind, een portret van de dove Tobias van regisseur Alex de Ronde, heeft de Kristallen Film status behaald. De documentaire die laat zien hoe Tobias zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt, heeft meer dan 10.000 bezoekers getrokken. De award, die uitgereikt wordt door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds, werd dinsdagmiddag feestelijk overhandigd aan regisseur Alex de Ronde, Tobias, zijn vriendin Christina en producent Pieter van Huystee in het Ketelhuis in Amsterdam. Doof Kind is de vierde film die dit jaar de Kristallen Film status behaalt.

Door het gebruik van familiefilmpjes in Doof Kind zien we hoe Tobias opgroeit. Hij onderhoudt een innige relatie met zijn iets oudere, horende broer, Joachim. Samen blikken ze terug op hun jeugd. Communicatie met de horende wereld is moeizaam, maar Tobias’ verblijf op Gallaudet University in Washington D.C. – de enige dovenuniversiteit ter wereld – voelt paradijselijk aan. De film laat zien hoe een handicap zomaar in een rijke cultuur kan veranderen en andersom. Tobias weet die twee werelden slim met elkaar te verbinden: als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen. De onvoorwaardelijke acceptatie van zijn doofheid biedt gelegenheid tot het aan de orde stellen van allerhande vragen, die variëren van de problemen van het grootbrengen van een doof kind en de effecten daarvan op de overige gezinsleden tot aan de soms absurde gevolgen van een gehandicaptenstatus.

Een documentaire van Pieter van Huystee Film, in coproductie met KRO-NCRV, met steun van het Nederlands Filmfonds. Doof Kind ging in première tijdens IDFA 2017, won er de Audience Award en is inmiddels genomineerd voor de DIRECTORSNL AWARDS. De film draait vanaf 1 maart en is momenteel te zien in 28 bioscopen en filmtheaters.

Film Awards
De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.