Spring naar inhoudSpring naar footer

In memoriam: Menno Boerema

Op zondag 16 juni jl. is Menno Boerema plotseling overleden. Na zijn afstuderen aan de Nederlandse Filmacademie in 1982 werd hij een veelgevraagd editor die van grote betekenis was voor het welslagen van minstens 150 (conservatieve schatting, buitenlandse films niet meegerekend) korte films, series, documentaires en speelfilms.

Boerema won twee Gouden Kalveren: in 1998 kreeg hij de Vakprijs Montage en in 2006 ontving hij samen met Albert Elings, Eugenie Jansen en Chris van Oers het Gouden Kalf voor Beste Montage voor de montage van Rob Smits’ JUNGLE RUDY. Vanaf datzelfde jaar was hij als docent montage aan de Filmacademie verbonden.

Zijn oeuvre kenmerkt zich door een enorme variëteit met één grote gemeenschappelijke deler: Menno Boerema werkte met regisseurs die niet ‘op veilig’ werkten en die hadden daarmee aan deze editor een hele goede. Met zijn tegelijkertijd gevoelige, scherpzinnige blik en zijn oog voor mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden, was hij voor een zeer belangrijk deel verantwoordelijk voor het succes van producties. Met meerdere regisseurs – zoals Mijke de Jong (IN KRAKENDE WELSTAND – 1989, HARTVERSCHEUREND – 1993, BROOS – 1997), Peter Delpeut (DIVA DOLOROSA – 1999, IMMER FERNWEH – 2011), Lodewijk Crijns (MET GROTE BLIJDSCHAP – 2001, ZWEMPARADIJS – 2009), en Marjoleine Boonstra (KURAJ KURAJ – VERHALEN MET DE WIND – 2014, HET WONDER VAN LE PETIT PRINCE – 2018) – werkte Menno Boerema meer dan eens samen.

Menno Boerema werd 61 jaar.

Fotocredit: ©NCE Nederlandse Vereniging van Cinema-Editors

(bron: Nederlands Film Festival)