Spring naar inhoudSpring naar footer

Evaluatie Suppletie 2013-2017

Per 31 december 2017 is na 10 jaar het deelreglement Suppletie (ook bekend als de Suppletieregeling) beƫindigd. Naast de selectieve steun van het Filmfonds aan speelfilms leverde deze automatische regeling lange tijd een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en exploitatie van mainstream films in Nederland en het marktaandeel van de Nederlandse film als geheel.

Het audiovisuele landschap is de afgelopen jaren echter radicaal veranderd en de markt wordt steeds meer gedomineerd door grote internationaal opererende partijen. Parallel hieraan werd er bezuinigd op publieke middelen. De druk op de nationale film- en mediasector is steeds verder toegenomen.

Terwijl de belangstelling voor documentaires en arthouse/crossover films zich de afgelopen jaren positief ontwikkelde, nam de belangstelling voor Nederlandse publieksfilms af; investeringen uit de markt liepen terug en werden gespreid over een groter aantal films, productiebudgetten daalden en de diversiteit in het aanbod nam af.

Het ontwikkelen, financieren en produceren van films is complex en kost tijd. Daarnaast zijn consequenties van veranderingen in de markt, beleid- en regelgeving pas op langere termijn merkbaar. Het Fonds blijft via selectieve steun en de Incentive het brede scala aan speelfilms ondersteunen, zo ook de mainstream films en heeft de mogelijkheden daarvoor zelfs uitgebreid met een matchingbijdrage. Herhaalde verzoeken aan partijen in de exploitatieketen om mede verantwoordelijkheid te nemen en bij te dragen aan productiefinanciering hebben nog nauwelijks gestalte gekregen. Een eerste stap is op 1 maart van dit jaar gezet, toen de bijdrage van bioscoopexploitanten en filmdistributeurs op grond van het herziene BTW-convenant verhoogd is ten behoeve van een regeling voor mainstream films via het Abraham Tuschinski Fonds.

Lees hier de samenvatting van de Evaluatie Suppletieregeling 2013-2017 en hier voor het overzicht bezoekcijfers Suppletie 2007-2017.