Spring naar inhoudSpring naar footer

EFADs plan Europese audiovisuele werken

Brussel, 15 december 2015
De directeuren van de Europese filmfondsen, verenigd in de EFADs, hebben een voorstel gestuurd aan de Europese Commissie (EC) over de regulering van portabiliteit en het toekomstige Europese copyright framework om een scherpere focus in de plannen van de EC te bewerkstelligen.

EFAD’s ondersteunen de doelstelling van de Commissie om portabiliteit van audiovisuele werken te reguleren maar bepleiten tegelijkertijd dat dit de verkoop van rechten niet mag hinderen. De per territorium of land afgesproken exploitatie van rechten vormt namelijk internationaal de basis voor filmfinanciering en dus ook voor Europese films en audiovisuele werken.

Het zogenoemde COMMUNICATION ON THE FUTURE OF THE EU COPYRIGHT FRAMEWORK bevat volgens de EFADs bemoedigende elementen:
• De lancering van ‘follow the money’ initiatieven die manieren verkennen om effectiever illegale content te verwijderen van internet.
• Promotie van digitalisering en de online beschikbaarheid van niet actuele werken
• Gebruik van ‘ standard identifiers’ om werken en versies snel te identificeren
• Initiatieven om legaal filmaanbod gemakkelijk online te vinden.
• Betere financieringsmogelijkheden voor dubbing en ondertiteling

De EFADs blijven er alert op dat hervormingen zoals die van de Satellite and Cable Directive niet leiden tot de ontmanteling van de territoriale exploitatie van rechten op een manier die de financiering en distributie van werken in gevaar brengt en die essentieel is voor het tonen van de rijkdom van Europese cinema aan het publiek. Daarnaast zijn de EFADs van mening dat media en film literacy in het kader van het COMMUNICATION ON THE FUTURE OF THE EU COPYRIGHT FRAMEWORK ook op de agenda van de EC thuis hoort. Verder bepleiten de EFADs de continuering van ondersteuning van het succesvolle MEDIA programma in het kader van grensoverschrijdende distributie en promotie.

Lees hier het volledige Engelstalige bericht van de EFADs:
http://www.efads.eu/press-release/efads-press-release-15122015.html

Op 9 december 2015 presenteerde de Europese Commissie haar voorstellen om het aanbod van online content zoals films en muziek breder toegankelijk te maken en het auteursrecht te moderniseren. Hierin focust de Commissie vooral op het recht van Europeanen om ook buiten hun eigen land te beschikken over digitale inhoud die thuis is gekocht en streamingdiensten waarop zij een abonnement hebben. Onder andere op Holland Filmnieuws kunt u daarover lezen:
http://www.hollandfilmnieuws.nl/nieuwscategorieen/internationaal/eerste-plannen-europese-commissie-voor-digital-single-market-bekend/